Langs de Kleine Nete werden de inheemse soorten hazelaar en hop aangeplant om de Japanse duizendknoop te weren. © Duizend Knopen Ontward

Nieuw experiment in Geel: hazelaar en hop moeten de Japanse duizendknoop helpen bestrijden

Geel -

In Geel wordt sinds kort een nieuwe methode toegepast om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Beheerder VMM, de stad Geel en Duizend Knopen Ontward gaan de invasieve exoot te lijf door hazelaars en hop aan te planten. Deze inheemse vegetatie moet voor schaduw zorgen, want daar heeft de onuitroeibaar gewaande Japanse duizendknoop een bloedhekel aan.

Annelies Frederickx

De Japanse duizendknoop baart natuurbeheerders al jarenlang kopzorgen. De invasieve exoot laat zich op geen enkele manier inperken en zet zijn opmars in bermen en langs waterkanten gestaag verder. “Ecologisch gezien heeft de Japanse duizendknoop een hele trukendoos om te overleven”, legt Sus Willems van Duizend Knopen Ontward uit. “De plant kan op veel staanplaatsen gedijen en is resistent voor alle soorten herbiciden. Bovendien houdt de Japanse duizendknoop van grondverzet. Uit onderzoek is echter gebleken, dat de plant één zwak punt heeft. De Japanse duizendknoop heeft een gruwelijke hekel aan schaduw. Daarom vind je de plant niet terug in bossen of op schaduwrijke percelen.”

In het voorjaar startten de voorbereidende werken aan de Lichtaartseweg en langs de Kleine Nete. © Duizend Knopen Ontward

Hazelaar en hop

Die ontdekking zette beheerder VMM, de stad Geel en Duizend Knopen Ontward ertoe aan om een nieuw experiment op poten te zetten langs de Lichtaartseweg aan de Kleine Nete. “Door inheemse soorten aan te planten, hopen we de Japanse duizendknoop terug te dringen”, verklapt Sus Willems. “We kozen voor hazelaar en hop, omdat zij de concurrentie met de duizendknoop kunnen aangaan. Eerdere projecten om de Japanse duizendknoop terug te dringen liepen allemaal fout, mede door een gebrek aan geduld. Met onze nieuwe methode zal de duizendknoop over tien jaar nog aanwezig zijn, maar minder uitgesproken. Binnen twintig jaar zal de plant in het beste geval wel helemaal weg zijn. We moeten voor dit experiment dus de knop omdraaien en heel veel geduld oefenen.”

Dat er al veel methodes geprobeerd zijn om de duizendknoop te bestrijden is een onderdrijving. Wieden heeft een averechts effect, omdat de plant zich dan nog meer verspreidt. De stad Lier experimenteerde met elektrocutie waarbij stroomstoten van drieduizend volt in de wortels worden gepompt, maar dat blijkt te arbeidsintensief. Hetzelfde kan gezegd worden van verhitting en bevriezing waarmee ze het in Nederland proberen. Er zijn dus veel ogen gericht op het experiment in Geel.

www.duizendknopenontward.com

MEER OVER Natuur Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio