© Bert De Deken, VRT

Ondanks contactverbod toch gezinsdrama met dodelijke afloop in Merksplas: verdachte aangehouden

Merksplas -

De verdachte van de fatale gijzeling in Merksplas is aangehouden door de onderzoeksrechter. Tijdens het drama werd een moeder van 43 gegijzeld door haar ex-vriend, Peter V.H. (44). Haar dochter, Shannon (22), raakte zwaargewond maar kon ontkomen. Jarne (19), haar zoon, werd door de dader neergestoken en overleefde de gijzeling niet. De dader was voorwaardelijk vrij na eerder geweld tegen het gezin.

David Van Turnhout, Britt Peeters, Bart Van den Langenbergh

Peter V.H. werd zondagnamiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter voor de tenlasteleggingen moord, poging moord en wederrechtelijke vrijheidsberoving. De verdachte is aangehouden en verschijnt vrijdag voor raadkamer in Turnhout.

Voorwaardelijk vrij

Hoe is dit in godsnaam kunnen gebeuren? Dat vraagt iedereen zich af over het dodelijke gezinsdrama dat zich zaterdagochtend in Merksplas afspeelde.

Slachtoffer Jarne. 

Slachtoffer Jarne. ©  RR

Tijdens het drama werd een moeder van 43 gegijzeld door haar ex-vriend, Peter V.H. (44). Haar dochter, Shannon (22), raakte zwaargewond maar kon ontkomen. Jarne (21), haar zoon, werd door de dader neergestoken en overleefde de gijzeling niet. De dader was voorwaardelijk vrij na eerder geweld tegen het gezin.

De angst voor Peter V.H. moet er bij het gezin diep ingezeten hebben. Het parket bevestigt dat de man op het moment van de feiten al gekend was bij het gerecht. Er zou eerder al sprake geweest zijn van ernstig intrafamiliaal geweld tegen zijn ex-vriendin en zijn ex-stiefkinderen. Daarvoor vorderde het parket op 1 juni een onderzoeksrechter en vroeg het de aanhouding van de man.

Peter V.H. 

Peter V.H. ©  RR

Op basis van het onderzoek en de feiten besliste de onderzoeksrechter hem strenge voorwaarden op te leggen voor zijn vrijlating. Concreet gaat het om psychiatrische begeleiding en een behandeling door een CKB-team (Crisis- en kortdurende behandeling). Die begeleiding is volgens het parket ook daadwerkelijk aangevat. Daarbovenop kreeg Peter V.H. een contact- en straatverbod. Hij mocht dus onder geen beding nog contact opnemen met, of in de buurt komen van het gezin.

Zwaargewond en in paniek

Op zaterdagochtend 25 juni liep er om 5.45 uur echter een melding van een gijzeling binnen bij de politie. Een man was met een machete een woning binnengedrongen in de Rodenbachstraat en hield er zijn ex-vriendin gegijzeld. Tijdens de gijzeling viel hij haar de twee kinderen aan met een machete. Dochter Shannon raakte levensgevaarlijk gewond, maar kon samen met de huidige vriend van haar moeder het huis ontvluchten en de hulpdiensten verwittigen. Toen werd duidelijk dat het om Peter V.H. ging.

De moeder en haar huidige vriend. 

De moeder en haar huidige vriend. ©  RR

Een buurman zag vanuit het raam hoe Shannon bebloed en in paniek naar buiten liep. “Ik hoorde geroep en gehuil, maar had niet meteen door dat het ons buurmeisje was. Ik ben dan naar buiten gegaan om haar te helpen. Ze was op dat moment al met hulpdiensten aan het bellen. In onze tuin hebben we op hen gewacht”, getuigt hij. “De steekwonden waren zo diep dat het wel oorlogswonden leken.” De buurman probeerde haar te kalmeren, maar ze was helemaal in paniek. “Het wachten leek op dat moment een eeuwigheid te duren maar toch waren de hulpdiensten er in werkelijkheid heel snel.” Shannon zei dat haar broer dood was.

Belegering

Wat volgde was de opbouw van een ongeziene politiemacht in de Rodenbachstraat. Een buurvrouw keek toe hoe de straat op korte tijd belegerd werd. “Ik hoorde en zag heel veel politiewagens rijden. Toen ze hier in de buurt stopten en er ook ziekenwagens ter plaatse kwamen, wist ik dat het ernstig was.”

 

 ©  BELGA

De politie belde ook aan bij enkele buren in de nabijgelegen Bevrijdingsstraat. “Ik lag om 6.30u nog beneden te slapen toen plots een politieman aan de deur belde”, vertelt Veerle Thyssen. “De politie vroeg of ze in onze tuin mochten gaan en vertelden dat er een gijzeling aan de gang was.”

Intussen omsingelden speciale eenheden van de federale politie het huis waar het drama zich afspeelde. Daar had de dader zich met zijn ex-vriendin verschanst. Pas om 11.40 uur, zes uur na de eerste noodoproep, kwam Peter V.H. naar buiten doordat de politie op hem had ingepraat.

Zoon overleden

Meteen na zijn overgave kwamen de onderzoeksrechter, een wetsdokter en het labo ter plaatse. Daarbij stelden ze het overlijden van de 21-jarige Jarne vast. Vermoedelijk kwam hij door messteken om het leven. Het labo voerde een uitgebreid sporenonderzoek uit. Zondagnamiddag wordt de verdachte voor de onderzoeksrechter voorgeleid worden voor moord, poging moord en wederrechtelijk vrijheidsberoving. Die zal moeten beslissen of de man wordt aangehouden.

Jarne met zijn zus Shannon. 

Jarne met zijn zus Shannon. ©  RR

Dochter Shannon ligt intussen met levensgevaarlijke verwondingen in het ziekenhuis. Haar toestand is naar verluidt zeer ernstig. Haar mama is met lichte verwondingen intussen ontslagen -uit het ziekenhuis. Ook haar huidige vriend zou geen verwondingen hebben opgelopen.

De buurt is zwaar onder de indruk van de gebeurtenissen. Daarom organiseren ze op 2 juli een herdenkingsmars in Merksplas. “De mars is een initiatief van de inwoners van Merksplas met steun van familie en vrienden”, laat de organisator weten. “We vertrekken aan het gemeentehuis naar het huis waar het drama zich afspeelde. Daar worden bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken. Nadien zingt iedereen You‘ll never walk alone.”

 

 ©  BELGA

Vastgoed

Jobs in de regio