Frederik en Ellie met de beroemde ring. 

Frederik en Ellie met de beroemde ring. © Erik Van Eycken

Frederik en Ellie vinden trouwring na veertig jaar terug dankzij eerlijke vinder: “We gaan niet veel uit eten, maar toen hebben we niet getwijfeld”

Bonheiden, Putte, Sint-Katelijne-Waver -

Frederik Van den Broeck (70) en Ellie Van Dessel (69) trouwden op 17 juni 2016 voor de tweede keer. Een symbolisch huwelijk, want het koppel leefde niet gescheiden. De aanleiding was het terugvinden van hun originele trouwring, die meer dan veertig jaar eerder verloren geraakte.

Erik Van Eycken

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Erik Van Eycken (49)

Werkt sinds 2015 voor GVA

erik.vaneycken@gmail.com

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Bonheiden? Volg onze Facebookpagina Gazet van Bonheiden.

Het was de Katelijnenaar Herman Broeckhoven die zes jaar geleden de kat de bel aanbond. In zijn kast en goed bewaard lag nog steeds een trouwring die hij begin de jaren tachtig vond op de grindparking van houtzagerij Keuleers, op de grens van Bonheiden en Sint-Katelijne-Waver. Toen iemand van de parochie hem aanmaande om de rechtmatige eigenaar te vinden, nam hij contact op met mij.

De ring was meer dan veertig jaar spoorloos.

De ring was meer dan veertig jaar spoorloos. © Erik Van Eycken

Niet dat hij veertig jaar geleden geen poging ondernam om de eigenaar te vinden: Herman nam destijds contact op met het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver, dat geen trouwakte van ‘Freddy en Ellie’, zoals in de ring staat vermeld, kon vinden: “Logisch, want we huwden niet in Katelijne, maar in Bonheiden”, zegt Frederik. “Bovendien is mijn roepnaam Freddy, terwijl ik Frederik heet. We begrijpen dat het een moeilijke zoektocht was.”

Hout voor de schuur

Freddy weet nog exact waarom hij in de zagerij was: “Ik bouwde een houten schuur in de tuin en had dennenhout nodig voor de zijkanten. Ik deed mijn ring uit en stopte hem in mijn broekzak. De ring viel er dus klaarblijkelijk uit op de parking. Eerst besefte ik het niet, maar na enkele dagen kwam ik tot de vaststelling dat mijn ring verdwenen was. Ik weet niet meer waar ik mijn ring verloor”, verduidelijkt hij. “Herman heeft de ring gevonden op de parking van de zagerij en mooi bewaard. We waren dolgelukkig om de ring terug te krijgen.”

De ring viel uit Frederiks broekzak.

De ring viel uit Frederiks broekzak. © Erik Van Eycken

Het koppel huwde in Bonheiden, woonde later in Onze-Lieve-Vrouw-Waver en toen de ring werd teruggevonden, woonden Frederik en Ellie net in het centrum van Putte. Je krant organiseerde een tweede huwelijk op het gemeentehuis van Bonheiden met toenmalig burgemeester van Bonheiden Guido Vaganée (N-VA), en de burgemeesters Peter Gysbrechts (Open Vld) van Putte en Kristof Sels (N-VA) van Sint-Katelijne-Waver.

“Opmerkelijk dat de burgemeesters hiervoor tijd maakten, iets wat de meesten in die functie niet hebben”, zegt Ellie.

Etentje

“Burgemeesters staan graag in de krant”, schatert Frederik.” Achteraf vierde het koppel het officiële moment met een etentje in Barvest in Lier. “We gaan niet veel uit eten, maar toen hebben we niet getwijfeld”, zegt Ellie.

Het koppel huwde in 2016 voor een tweede keer in Bonheiden.

Het koppel huwde in 2016 voor een tweede keer in Bonheiden. © Erik Van Eycken

Toch blijft het opmerkelijk hoe Frederik en Ellie te weten kwamen dat hun ring in het ‘uitstalraam’ lag. “We lezen nooit de krant”, zegt Frederik. “Een buurmeisje dat eerder ook in Onze-Lieve-Vrouw-Waver woonde en net voor ons naar Putte verhuisde, maakte ons attent op het bericht in de krant. Vroeg in de ochtend - we schrokken ons een aap - belde ze ons op. Daarna volgden nog heel wat telefoontjes van mensen die er vrij zeker van waren dat het over onze oorspronkelijke huwelijksring ging. Enkelen wisten immers dat ik de ring was kwijtgespeeld”, legt Frederik uit.

Drie burgemeesters voltrokken het huwelijk.

Drie burgemeesters voltrokken het huwelijk. © Erik Van Eycken

De oorspronkelijke ring met ‘Freddy & Ellie’ en de trouwdatum - 14 december 1973 - in gegraveerd werd door Herman Broeckhoven uiteindelijk begin de jaren tachtig teruggevonden. “Ik was werkman en chauffeur bij de tuinbouwschool in Mechelen. We rooiden geregeld bomen aan de school. Vaak zaten er nog kogels uit de Tweede Wereldoorlog in die bomen. Ik bracht de vracht altijd met de vrachtwagen naar de zagerij. Op een dag vond ik op de parking van de zagerij een ring”, verklaarde hij zes jaar geleden.

Herman Broeckhoven vond de ring op de grindparking van de houtzagerij Keuleers.

Herman Broeckhoven vond de ring op de grindparking van de houtzagerij Keuleers. © Erik Van Eycken

De ring wordt thuis bij Frederik en Ellie goed bewaard. Toch zit hij niet rond Frederiks middelvinger. “Ook al ben ik nooit verdikt, de morfologie van een mens verandert doorheen de jaren. Dat betekent dat de ring net te klein is geworden voor mijn vinger. Maar we willen niet raken aan de authenticiteit van de ring, die intussen een ferm brokje geschiedenis is. De ring heeft krassen omdat hij op een grindparking lag. Daar zijn vermoedelijk verschillende wagens overgereden. Dat willen we ook zo laten. Tja, het heeft wel iets”, zegt Frederik, kinesist op rust. “Toeval bestaat dus wel. Wanneer je ergens niet naar zoekt, komt het op je pad. Deze ring is een mooi voorbeeld.”

Ellie voegt er nog aan toe dat het inmiddels bijna vijftig jaar geleden niet evident was om zo’n zoektocht op te starten. “Van sociale media was toen geen sprake”, zegt ze.

Frederik controleert de ring op de authenticiteit.

Frederik controleert de ring op de authenticiteit. © Archief Erik Van Eycken

“De spreekwoordelijke naald in de hooiberg, de rest is geschiedenis”, vat Frederik samen. “Aangezien ik kinesist was, deed ik voor het uitoefenen van mijn job mijn trouwring wel vaker uit. Later ben ik er nog andere verloren. Soms wist ik gewoon niet meer waar ik die had gelegd. Het was pas toen we het krantenbericht in 2016 lazen dat ik besefte dat ik de ring in de zagerij in mijn broekzak had gestopt. We kijken met veel plezier terug naar ons ‘tweede huwelijk’. Enerzijds potsierlijk, maar anderzijds: waarom niet?”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio