Een brandweerman rust even uit in de deuropening van het huis van Ronald Aerts. Dat raakte zwaar beschadigd bij de brand. 

Een brandweerman rust even uit in de deuropening van het huis van Ronald Aerts. Dat raakte zwaar beschadigd bij de brand. © Stijn Van de Sande

Vier jaar geleden raakten drie woningen zwaar beschadigd bij hevige brand in Sint-Katelijne-Waver: “Maar alles kwam goed, dat is het belangrijkste”

Sint-Katelijne-Waver -

Er is weinig zo ingrijpend als een woningbrand. De materiële schade is vaak immens en soms blijft het daar niet bij. Als journalist is het niet makkelijk, laat staan prettig, om daar verslag van uit te brengen. De zwaarste woningbranden die ik al meemaakte, staan dan ook in mijn geheugen gegrift. Eén daarvan is een brand op de Mechelsesteenweg in Sint-Katelijne-Waver in de zomer van 2018.

Stijn Van de Sande

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Stijn Van de Sande (26)

Werkt sinds 2017 voor GVA

stijn.vandesande@hotmail.com 

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Sint-Katelijne-Waver? Volg onze Facebookpagina Gazet van Sint-Katelijne-Waver.

We schrijven zaterdag 4 augustus 2018. De temperaturen stijgen boven de dertig graden, in het Spaanse San Sebastian rijdt Julian Alaphilippe naar de zege in de plaatselijke Clásica en in Leuven maakt kersvers tweedeklasser KV Mechelen zich op voor de eerste wedstrijd van wat later een waanzinnig seizoen zou blijken. Ikzelf zit op dat moment voor de televisie. Tot de telefoon gaat en een collega me vraagt om naar Sint-Katelijne-Waver te gaan voor een brand.

Op de Mechelsesteenweg, vlak bij de grens met Mechelen, vatte een woning vuur door een technisch defect in de keuken. Aangespoord door het warme weer verspreidt het vuur zich snel. De vonken slaan over op het aanpalende huis en de vlammen zoeken zich een weg langs de achterzijde van het huis richting het dak, dat in een mum van tijd ten prooi valt aan het vuur. Uiteindelijk zouden drie woningen zwaar beschadigd raken bij de brand, maar het is een wonder dat er niemand gewond raakte.

Na de brand werden de woningen gerenoveerd. In twee huizen wonen nu andere huurders.

Na de brand werden de woningen gerenoveerd. In twee huizen wonen nu andere huurders. © Stijn Van de Sande

Toch is de zware materiële tol van de brand niet de enige reden waarom ik me die bewuste vierde augustus nog levendig kan herinneren. Een aanvaring met een politieman is me ook altijd bijgebleven. Bij een brand is het altijd wat zoeken naar hoe we als journalisten ons werk kunnen doen. Het lijkt me logisch dat ik altijd zo min mogelijk in de weg probeer te lopen van de hulpdiensten. Maar we willen ook foto’s maken en de brandweerofficier iets kunnen vragen wanneer die tijd heeft. Dat verliep die dag allemaal wat moeizamer.

Om pottenkijkers op een afstand te houden spande de politie namelijk een lint aan de Katelijnse kant van de Mechelsesteenweg. Dat was echter zo onredelijk ver van de brand dat ik onmogelijk mijn werk kon doen. Ik maakte me kenbaar bij de politieman en vroeg of ik, uiteraard op een veilige manier, eventueel heel even wat dichterbij mocht gaan om een foto te nemen. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de agent. Aandringen had geen zin. Iedereen moest en zou achter het lint blijven.

Consequent

Begrijp me niet verkeerd, ik heb alle respect voor zo’n politielint, maar dan moet je als politie wel consequent zijn. Want op het moment dat ik in discussie ging met de agent, zag ik mensen tot vlak bij de brandende woningen komen. Aan de andere kant was er helemaal geen lint gespannen. Ik maakte de politieman attent op de nogal vreemde situatie, maar ook dat had geen effect. Ik had de indruk dat dit alleen maar voor nog meer frustratie zorgde bij de man, die me duidelijk liever zag gaan dan komen.

Drie woningen werden deels in de as gelegd.

Drie woningen werden deels in de as gelegd. © Stijn Van de Sande

Enkele hulpvaardige buurtbewoners maakten me er attent op dat ik langs de achterliggende Zandstraat misschien meer zou zien. En ja hoor. Hoe straf de beveiliging was aan de Mechelsesteenweg, zo open was het aan de andere kant. Eindelijk kon ik op een veilige, maar werkbare manier doen waar mijn bazen mij voor betalen. Ik kreeg een beter zicht op de situatie, nam enkele foto’s en kon spreken met de brandweerofficier, zodat ik mijn artikel alsnog kon afwerken.

“Alles kwam goed”

Naar aanleiding van dit artikel ging ik nog eens terug naar de plek van de brand. Twee van de drie beschadigde woningen worden verhuurd via het OCMW en kregen nieuwe huurders. In het derde huis woont Ronald Aerts. De zeventiger keek naar de koers toen de brand ontstond. “Ik rook eerst iets”, zegt hij. “Toen ik ging kijken, zag ik de brand. De hele achterzijde van mijn woning is die dag in vlammen opgegaan. Het gaat zo snel en je kan er niets tegen beginnen. Dat was enorm pijnlijk.”

Zijn huis werd, net als de woning waar het vuur ontstond en het aanpalende huis, onbewoonbaar verklaard. Maar Ronald bleef niet bij de pakken neerzitten en vier jaar na datum kan hij weer naar de koers kijken in het huisje waar hij zowat heel zijn leven gewoond heeft. “Na de brand woonde ik maandenlang bij mijn zoon terwijl ik samen met hem mijn huis renoveerde”, klinkt het. “Het duurde lang vooraleer ik kon terugkeren naar huis. De brand zal ik nooit vergeten, maar uiteindelijk is alles weer goed gekomen. Dat is het belangrijkste.”

Vooral aan de achterzijde van de woningen was de schade groot.

Vooral aan de achterzijde van de woningen was de schade groot. © Stijn Van de Sande

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio