Het moment dat de auto met gedoofde lichten in de mars komt gereden. 

Het moment dat de auto met gedoofde lichten in de mars komt gereden. ©  Joris Herregods

Wagen rijdt in op manifestatie tegen zinloos geweld in Puurs: “Een mirakel dat niemand gewond raakte”

Puurs-Sint-Amands -

Heel wat verhalen die ik meemaakte blijven me bij. Als fait-diversreporter sta je meestal op de eerste rij van belangrijke gebeurtenissen of rampen. Maar de optocht van Vlaams-nationalisten in Puurs in 2020, waar plots een auto met gedoofde lichten opdook en in de menigte reed, die beelden blijven op mijn netvlies gebrand. De wagen raakte mij net niet. Ik besef als geen ander dat dit evengoed een dodelijke raid had kunnen zijn. Maar als bij wonder raakte niemand gewond.

Theo Derkinderen

Nieuws melden? Tip hier onze redactie

 

Theo Derkinderen (50)

Werkt sinds 2014 voor GVA 

theo.derkinderen@gazetvanantwerpen.be

gva.be/tip of sms gratis naar het nummer 8100

Meer nieuws over Puurs-Sint-Amands? Volg onze Facebookpagina Gazet van Puurs-Sint-Amands.

Begin oktober 2020 was een tienerjongen in Puurs het slachtoffer geworden van zinloos geweld. Een groepje jongeren hadden hem ingesloten, vernederd en geslagen. Ze maakten er ook een filmpje van en dat ging heel snel viraal op sociale media. Het voorval leidde zelfs tot een optocht van voornamelijk Vlaams-nationalisten die wilden protesteren tegen zinloos geweld en straffeloosheid.

Na enkele speeches startte er een optocht die richting station ging. Een auto, waarin drie jongeren zaten en die net vertrokken was aan de nachtwinkel, werd door de politie afgeleid richting Verbindingsstraat en Schuttershofstraat. Net om niet in de mars terecht te komen. Maar omdat er paaltjes stonden, kwam de wagen klem te zitten in de Schuttershofstraat. Op dat ogenblik kwamen enkele amokmakers naar de auto gelopen en begonnen te slaan en te stampen tegen het voertuig. Volgens één van hun advocaten gebeurde dat omdat de betogers zagen dat het om jongeren van vreemde afkomst ging.

Mensen riepen en gilden om mekaar te waarschuwen voor het aanstormende gevaar. 

Mensen riepen en gilden om mekaar te waarschuwen voor het aanstormende gevaar. © Joris Herregods

Gedoofde lichten

De inzittenden filmden hoe hun auto werd aangevallen door de heethoofden. Ze beslisten om ervandoor te gaan en gaven plankgas. Met gedoofde lichten draaiden ze de Stationsstraat in, waar op dat ogenblik nog meer dan tweehonderd mensen stonden. Omdat ik verslag uitbracht van de optocht, stond ik gewoon tussen de mensen. Plots zag ik die auto naderen. Ik wist totaal niet wat er gebeurde. Alles ging zo snel dat ik zelfs de tijd niet had om weg te springen. Ik was zo verbouwereerd dat ik gewoonweg secondenlang niet kon bewegen.

De auto reed rakelings naast mij en raakte mij net niet. Op dat moment spookte er van alles door mijn hoofd. Waren dit gastjes die stoer wilden doen? Een boze buurtbewoner die niet kon lachen met het lawaai? Of was dit een aanslag zoals in Nice, in 2016? Toen een vrachtwagen inreed op de mensen op de Promenade des Anglais?

Het blijven hallucinante beelden. In de auto zie je op de achterbank een man zitten die alles filmt.  

Het blijven hallucinante beelden. In de auto zie je op de achterbank een man zitten die alles filmt.  © Joris Herregods

Toen de auto mij gepasseerd was, hoorde ik mensen roepen en gillen. Omstaanders sprongen weg, toen ze het voertuig zagen naderen. De auto draaide niet af in de Hoogstraat, maar reed het Dorpshart over, richting Palingstraat. Net daar waar iedereen stond.

Het is een klein mirakel dat er niemand door dat voertuig gegrepen werd. Ik kan het eigenlijk nog steeds niet vatten.

Paniek

De politie kon de auto later aantreffen en de drie inzittenden oppakken. Onlangs besliste de raadkamer in Mechelen om het trio niet te vervolgen voor de feiten. Ze zouden in paniek gevlucht zijn omdat ze werden aangevallen en zelfs vreesden voor hun leven. “Ze beseften dat ze daar weg moesten en er zat niets anders op dan gas te geven. Ze hadden nooit de intentie om bewust in die betoging te rijden. Ze wisten zelfs niet dat er zoveel mensen achter de hoek stonden. Het was om hun eigen leven te redden. Dat ze alles gefilmd hebben, was om te bewijzen dat hun auto in de Schuttershofstraat werd aangevallen”, zei advocaat Ergün Top daags na de feiten. En dat bleek nu dus ook de conclusie van het gerecht te zijn.

Maar dat deze dolle rit anders had kunnen aflopen en dat er veel slachtoffers hadden kunnen vallen? Daar ben ik van overtuigd.

MEER OVER Het Strafste Verhaal

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio