Pieter De Meester, Lukas Jacobs, Richard, John en Andrew

Pieter De Meester, Lukas Jacobs, Richard, John en Andrew© koen fasseur

John (83) bezoekt plaats waar zijn vader laatste dodelijke V-bom nét overleefde: “Hij heeft er de rest van zijn leven weinig over verteld”

Kalmthout -

John Cawker zijn zonen Richard en Andrew bezochten Kalmthout en de plaats waar hun (groot)vader William in 1945 zwaargewond raakte. De nacht van 29 maart van dat jaar viel daar de laatste dodelijk V-bom op ons land. “Hij heeft zijn memoires geschreven, maar aan die periode niet veel aandacht meer geschonken, slechts een paar zinnen. Wij willen er nu wél meer over weten.”

Burgemeester Lukas Jacobs ontving John en zijn zonen aan het oorlogsmonument aan De Vroente. Een zichtbaar sterk geëmotioneerde John ontving uit handen van de burgemeester een medaille ter ere van zijn vader William Cawker.

Televisiemaker Arnout Hauben maakte in 2023 en 2015 de historische reeks Ten Oorlog. Ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog maakte hij een minivervolg, waarin hij het onder meer had over de V-bommen die de Duitsers op ons land afvuurden. De laatste dodelijke V-bom in België kwam terecht op de boerderij van de familie Willemsen aan de Moerkantsebaan, vlak bij de Spillebeek in Kalmthoutse Hoek (sedert 1976 Essen Hoek).

Hierbij sneuvelden twee Engelse soldaten, Jim Wolstenhome en William Robert Hicks, vrienden van William Cawker. John en zijn zonen wilden daarom die plaats bezoeken.

William Cawker, onderaan tweede van links.

William Cawker, onderaan tweede van links. © rr

Eigenlijk was het bezoek gepland in maart 2020. Richard Cawker: “Drie jaar geleden nam de VRT contact op met ons. Arnout Hauben zocht familieleden van soldaten die in de buurt van Kalmthout betrokken waren bij de oorlog. We gaven de info die we hadden met plezier. Maar naar hier komen kon niet omwille van de pandemie.”

Andrew Cawker: “Grootvader vertelde weinig of niets over de Tweede Wereldoorlog. Een jaar of dertig geleden schreef hij zijn memoires en daarin repte hij maar met enkele zinnen over de oorlogsperiode. Hij had het over de Spillebeek in het noorden van België. We wisten wel dat hij op het einde van de oorlog was gestationeerd in Kalmthout en dat hij deel uitmaakte het 107de Royal Artillery. Met die gegevens begonnen we onze zoektocht.”

Burgemeester Lukas Jacobs schenkt John een eremedaille.

Burgemeester Lukas Jacobs schenkt John een eremedaille. © koen fasseur

Die leidde hen onder meer naar het Imperial War Museum in Londen en naar tal van andere oorlogs- en documentatiecentra. Zo vonden de kleinzonen van William een kaart waarop alle inslagen van V-bommen waren aangeduid. Dat bracht hen uiteindelijk naar de plaats waar de fatale V-bom insloeg op 29 maart 1945, de boerderij van de familie Willemsen.

Zwaargewond

Die V-bom was de laatste dodelijke inslag van de gevreesde Duitse raketten. Die nacht vielen er twee doden, negen licht gewonden en zes zwaargewonden, waaronder William Cawker.

“We weten dat mijn vader zwaargewond was aan beide benen en dat ook zijn arm was gebroken. Hulpverleners gebruikten een deur als brancard en legden mijn vader daarop. Omdat hij de enige was met een opleiding EHBO, werd hij op die deur van de ene zwaargewonde naar de andere gebracht. Actief hulpverlenen aan zijn gewonde vrienden kon hij niet. Wel gaf hij instructies hoe ze bepaalde verwondingen moesten behandelen. Later werd hij overgebracht naar een ziekenhuis in Roosendaal.”

Fotoboek

De Engelse familie bracht ook een bezoek aan de boerderij waar alles zich afspeelde. Ria Willemsen was toen een kind van vijf. Zij ontving de Engelse gasten en overhandigde hen een fotoboek met beelden uit die oorlogsperiode.

Ria Willemsen overhandigt fotoboek.

Ria Willemsen overhandigt fotoboek. © rr

“Dit is een van de vele schrijnende verhalen die in heb gehoord in mijn speurtocht naar getuigenissen uit die periode. Aan het woord is Pieter De Meester, die zich al langer buigt over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. “De militairen die toen in Kalmthout waren gestationeerd, waren gespecialiseerd in het afschieten van overvliegende V-bommen. William Cawker was bijvoorbeeld een van de beter opgeleide militairen. Wanneer het radarsysteem van de geallieerden V-bommen spotte, werden de kanonnen in gereedheid gebracht. De overgrote meerderheid van de V-bommen werd ook neergehaald.”

Vastgoed

Jobs in de regio