Ingrid en Leo voor hun winkel met de allereerste krant die ze ooit verkocht hebben, op 1 juli 1978. © JAA

Na 44 jaar groots afscheid voor dagbladhandel Petit: “Winkelruimte wordt atelier, we gaan hier aquarellen en kleien”

Schilde -

Buiten de Witte Kerk sloot er dit weekend nog een ander iconisch gebouw in Schilde Bergen. Zaterdag om 17 uur lieten Leo Petit (68) en echtgenote Ingrid Van Essche (67) de rolluiken van hun dagbladhandel in Schilde-Bergen naar beneden. Voorgoed. “We blijven hier wonen, maar de ruimte waarin 44 jaar lang kranten, magazines en snoep hebben gelegen, wordt ons gezamenlijk atelier”, aldus boetseerder Leo en kunstenares Ingrid.

De trouwe klanten wisten al een poos dat het einde van Dagbladhandel Petit er zat aan te komen. In de etalage op de Turnhoutsebaan - naast Chicken John - had Ingrid een ingekaderd exemplaar gezet van de Gazet Van Antwerpen van 1 juli 1978. Dat was de allereerste krant die het koppel heeft verkocht. “Toen nog aan 10 Belgische frank”, verwijst Ingrid naar de prijs. “Voor wie het toch nog niet doorhad, heeft plaatselijk kunstenaar en kalligraaf Christian De Schepper in sierlijke letters de aankondiging geschilderd dat we zondag 26 juni met pensioen zouden gaan.”

De boodschap op de etalage is voorzien van een dankbetuiging aan de vele klanten die hier 44 jaar lang vaak elke dag wel even halthielden. Ook van die kant is de dankbaarheid naar de geliefde dagbladhandelaars groot.

Krantenronde van 70 km

“Ze gaan ons allemaal missen, maar wij hen ook hoor. Van sommige families hebben we vier generaties over de vloer gehad. Als afscheidsgeschenkje laten we iedere bezoeker nu al enkele dagen iets kiezen uit ons overblijvend assortiment van dranken en snacks.”

Maandag hoeft Leo dus niet meer om half zes uit de veren. “Vroeger was dat zelfs half vier, toen we nog kranten aan huis brachten”, vertelt de vroege vogel. “Op een gegeven moment reed ik daarvoor elke dag 70 kilometer. Met de auto hé. De villa’s in Schilde Bergen staan allemaal ver vaneen. Er kroop ook veel tijd in omdat de huizen hier allemaal enorme oprijlanen hebben. Ik moest telkens een heel eind lopen om de krant zoals gevraagd aan de voordeur af te leveren. 38 jaar hebben we die service volgehouden.”

Ingrid en Leo achter de bloemenzee waarmee dankbare klanten hen overspoelden. © JAA

Overval

44 jaar dagbladhandel Petit hebben de uitbaters overwegend dierbare herinneringen opgeleverd. “De overval in 1999 was natuurlijk minder fijn”, vertelt Ingrid. “Plots stond er een kerel met een helm op het hoofd en een getrokken pistool voor me. Toen ik niet meteen meewerkte, heeft hij me pepperspray in het gezicht gespoten. Ik maakte nogal veel kabaal en hij heeft het zonder buit op een lopen gezet.” Ingrid had het er niet makkelijk mee: “Ik heb het aan honderden klanten kunnen vertellen. Dat heeft therapeutisch gewerkt en me van een mogelijk trauma afgeholpen.”

Ingrid toont één van haar bekroonde aquarellen. Voortaan zal ze hier schilderen in de plaats van Lotto-formulieren valideren en kranten verkopen. © JAA

Kunst

Misschien verrassend, maar Dagbladhandel Petit wordt niet afgebroken om er nieuwe appartementen voor in de plaats te zetten. “We blijven hier wonen en hebben concrete plannen met de winkelruimte”, haalt Ingrid er één van haar aquarellen bij. “Ik schilder graag en volgens sommigen niet onaardig. Drie werken van me hebben al eens tijdelijk in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen gehangen, met dank aan m’n docente Marthe Dedecker. Dit wordt ons atelier. Ik ga schilderen en Leo is graag in de weer met klei. Misschien stellen we hier wel eens tentoon.”

(jaa)

Eén van de vele klanten die Leo en Ingrid zullen missen: Patrick Van Bogaert. © JAA

Leo en Ingrid trekken de deur van hun dagbladhandel voorgoed dicht. © JAA

Een bekend decor voor wie Schilde binnenrijdt via de Turnhoutsebaan. © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio