Warre Borgmans trots op eretitel Groene Dwarsligger: “Natuurbewustzijn ontstaan na kappen bomen op Statielei in Mortsel”

Schoten/Deurne -

Warre Borgmans is vooral bekend als acteur, maar zet zich in voor de natuur in zijn omgeving. Red De Voorkempen stelde onder meer vast dat de inwoner van Deurne-Zuid een geëngageerd ambassadeur is van GruunRant en beloonde Borgmans daarvoor met haar symbolische trofee Groene Dwarsligger.

Jan Auman

Borgmans komt daarmee in een lijstje van eerdere ‘dwarsliggers’ terecht met prominente voorvechters van de natuur: Leo Cautereels, Luc Melis, Fons Mees, Marcel Verbruggen en Paul Staes, 53 jaar geleden medestichter van het eerste milieuactiecomité. Na een inleiding door Paul Lermytte, coördinator van GruunRant, werd de onderscheiding in de vorm van een miniatuur spoordwarsbalk overhandigd door Jef Rombouts en Ignace Schops. De eerste is voorzitter van Red De Voorkempen en de tweede is voorzitter van de Bond Beter Leefmilieu, internationaal erkend als deskundige op gebied van biodiversiteit en landschapszorg, en bezieler van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Warre Borgmans (66) staat niet gauw met z’n mond vol tanden en was ook dit keer niet sprakeloos, maar wel aangenaam verrast door dit gebaar. “Ik denk met veel plezier terug aan de opnames van het promofilmpje voor GruunRant, waarvoor we vier jaar geleden met een groep kinderen naar het Peerdsbos in Brasschaat zijn getrokken. Ik leg in dat clipje op m’n eigen manier het belang uit van het overgebleven natuurschoon in de stadsrand. Ik sta volledig achter het streven van Paul Lermytte en anderen om dat groene lappendeken te behouden en te versterken”, aldus de laureaat.

In die zin viel de uitreiking van de prijs symbolisch op een erg geschikt moment. Een dag eerder werd immers de nieuwe Hoogmolenbrug opengesteld met daarop in regionale primeur ook een ecostrook die dieren in staat stelt om vlot van Ertbrugge (Deurne/Wijnegem) naar het gemeentepark (Schoten) te trippelen en omgekeerd.

Een fragment uit hert filmpje ter promotie van GruunRant, waarin Warre Borgmans de hoofdrol speelt.

Een fragment uit hert filmpje ter promotie van GruunRant, waarin Warre Borgmans de hoofdrol speelt. © RR

Statielei Mortsel

Door corona heeft Warre Borgmans zijn ‘mandaat’ als GruunRant-ambassadeur nog niet vaak kunnen opnemen. “Maar als ze me nodig hebben, mogen ze me altijd bellen. Deze mensen doen prima werk voor de omgeving”, vindt de acteur.

Hoe dat milieubewustzijn er bij hem is ingeslepen? “Daarvoor moeten we al teruggaan naar m’n kindertijd”, hoeft Warre niet lang na te denken. “Die speelde zich af in Oude God Mortsel. De Statielei was toen nog een mooie dreef omzoomd met wilde kastanjes. Maar de gemeente heeft die op één dag allemaal omgelegd, ondanks toen al heftig protest. Ze stonden in de weg voor de vooruitgang. Dat heeft mij en ons hele gezin destijds erg aangegrepen. Het is trouwens nooit meer goed gekomen met dat groen op de Statielei en dat ondanks dat het jarenlange burgemeesterschap van iemand van Groen.” (Ingrid Pira)” (jaa)

Warre Borgmans met de kinderen waarmee hij vier jaar geleden het GruunRant-filmpje opnam in het Peerdsbos.

Warre Borgmans met de kinderen waarmee hij vier jaar geleden het GruunRant-filmpje opnam in het Peerdsbos. © RR

Theatraal maar vereerd nam Warre Borgmans de Groene Dwarsligger in ontvangst.

Theatraal maar vereerd nam Warre Borgmans de Groene Dwarsligger in ontvangst. © JAA

Over deze groengebieden en open ruimten ontfermt GruunRant zich nu al zes jaar.

Over deze groengebieden en open ruimten ontfermt GruunRant zich nu al zes jaar. © GruunRant

Aangeboden door onze partners