© Bert De Deken

Onderzoek naar eerder intrafamiliaal geweld door Peter V.H., verdachte van fatale gijzeling in Merksplas

Merksplas -

Een 19-jarige jongeman is zaterdagochtend in de Rodenbachstraat in Merksplas om het leven gekomen nadat hij werd neergestoken door Peter V.H. (44), de ex van de moeder van de jongen. De 43-jarige moeder werd ook nadien vier uur lang op de zolder gegijzeld. Ook haar 22-jarige dochter liep zware verwondingen op, haar toestand is zaterdagnamiddag nog zeer ernstig. De verdachte wordt zondag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij was voorwaardelijk vrij, bevestigt het parket zaterdagavond aan onze redactie.

Bart Van den Langenbergh, Britt Peeters

De politie en het parket werden zaterdagochtend om 5.45u verwittigd dat er een man was binnengedrongen in een woning in de Rodenbachstraat in Merksplas. Toen de man binnen was, heeft hij de bewoners aangevallen, vermoedelijk met een machete. Hij stak daarbij een 19-jarige jongen, de zoon van de vrouw die in het huis woont, neer. De jongen is overleden.

Shannon, de zus van het 19-jarige slachtoffer, en de huidige vriend van zijn moeder konden wegvluchten. De zus raakte zwaargewond. Haar toestand is nog zeer ernstig, laat het parket weten. De huidige vriend, een 50-jarige man, bleef ongedeerd.

Jarne met zijn zus Shannon. 

Jarne met zijn zus Shannon. ©  rr

LEES OOK. Buurt geschokt door fatale gijzeling in Merksplas: “Buurmeisje liep volledig onder het bloed in paniek naar buiten”

De moeder en haar huidige vriend. 

De moeder en haar huidige vriend. ©  RR

Het huis werd door de politie omsingeld. Ook de speciale eenheden van de federale politie werden opgeroepen kwamen ter plaatse.

De dader zou Peter V.H. zijn, de 44-jarige ex-vriend van de moeder. “De man heeft zich in de woning verschanst met de vrouw. Om 11.40u is hij buiten gekomen nadat er op hem werd ingepraat, en werd hij overmeesterd”, zegt Kristof Aerts van het parket.

 

 ©  rr

“Het parket heeft de onderzoeksrechter gevorderd voor moord, poging tot moord en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Samen met de wetsdokter en het labo is de onderzoeksrechter met het parket ter plaatse geweest. Het labo voert een uitgebreid sporenonderzoek uit. De verdachte zal zondagnamiddag worden voorgeleid”, aldus Aerts. De verdachte wordt zondagmiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

 

 ©  Bert De Deken

Het parket bevestigt dat de man gekend is bij het gerecht. Tegen de 44-jarige verdachte loopt op dit moment een gerechtelijk onderzoek. Er is mogelijk sprake van ernstige feiten van intrafamiliaal geweld tegen zijn 43-jarige ex-vriendin, waarvoor het parket op 1 juni de onderzoeksrechter heeft gevorderd en de aanhouding van de man heeft gevraagd.

Met de elementen die op dat moment bekend waren, namelijk de verklaringen en de objectieve vaststellingen, heeft de onderzoeksrechter beslist om aan de man strenge voorwaarden op te leggen. Dat gaat concreet om een psychiatrische begeleiding en een behandeling door een crisis- en kortdurende behandeling team (CKB –team). Die begeleidingen zijn ook aangevat. De man kreeg ook een contact- en straatverbod.

LEES OOK. Antwerp-fans organiseren herdenkingsmars voor slachtoffer van fatale gijzeling in Merksplas

Het slachtoffer dat door zijn ex-stiefvader werd neergestoken, heet Jarne Pire. De jongen studeerde aan Vito Hoogstraten en werkte sinds vorig jaar bij een firma in chapewerken.

“Jarne had met niemand problemen, hij was een goede jongen die geen drugs deed en amper alcohol dronk. Ik weet dat hij vroeger problemen had thuis, maar sinds hij hier woonde, waren er geen moeilijkheden meer, voor zover ik weet. Ik vermoed dat hij vanochtend is opgekomen voor zijn moeder”, vertelt een aangeslagen Vitor Alves, de buurjongen en een vriend van Jarne.

LEES OOK. Wie is de 19-jarige jongen die om het leven is gebracht in Merksplas? “Hij was altijd goedlachs”

Slachtoffer Jarne Pire, hier op een wat oudere foto. 

Slachtoffer Jarne Pire, hier op een wat oudere foto. ©  RR

 

 ©  Bert De Deken

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio