© Tjorven Messiaen

Dronken chauffeur die Marthe (23) heeft doodgereden vrijgelaten onder voorwaarden: “Mijn cliënt is er kapot van”

Roeselare -

Een jonge vrouw van 23 uit Roeselare is in de nacht van vrijdag op zaterdag om het leven gekomen bij een zwaar ongeval in Roeselare. Ze werd gegrepen door een wagen, waarover de bestuurder de controle verloor. Die bestuurder, een man van 24 uit Roeselare die onder invloed was, werd gearresteerd maar is intussen vrijgelaten onder strenge voorwaarden, zo laat het parket weten.

Tjorven Messiaen

Uit de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige blijkt dat het ongeval vermoedelijk het gevolg was van onaangepaste snelheid, waarbij evenzeer werd vastgesteld dat de bestuurder onder invloed was van alcohol. Verder zijn er ook aanwijzingen van cannabisgebruik, zo zegt het parket.

Toch besliste de onderzoeksrechter hem zaterdagavond onder voorwaarden vrij te laten. Zo mag hij niet meer met de wagen rijden en geen alcohol of drugs gebruiken.

Hij zal zich later ook voor de politierechtbank moeten verantwoorden, klinkt het.

“Juridisch is dit een correcte beslissing”, stelt Thomas Gillis, de advocaat van de bestuurder. “Dat neemt evenwel niet weg dat dit simpelweg een intrieste zaak is. Een jonge vrouw van 23 jaar die het leven laat, een 24-jarige die het ongeval veroorzaakt: veel triestiger wordt het niet. Mijn cliënt is er ook kapot van. Het schuldbesef, de wroeging en de spijt zijn enorm. Zijn gedachten gaan op dit moment enkel uit naar de familie en de nabestaanden van het slachtoffer. De conclusie kan hier alleen maar zijn dat dit een absoluut drama is.”

Het ongeval gebeurde zaterdagochtend in alle vroegte. Volgens getuigen was een jonge autobestuurder, een man van 24 uit Roeselare, aan het driften op het rondpunt aan de Westlaan waarna hij aan hoge snelheid de Meensesteenweg inreed. De politie vermoedt dat de bestuurder door een te hoge snelheid de controle over het stuur verloor en over een verkeersgeleider vloog. Daarbij botste de wagen frontaal met de fietser, waarna het voertuig op zijn zij tegen een paal terechtkwam.

De uitbater van de nachtwinkel recht tegenover de plek van het ongeval spreekt van een enorme knal. “Ik hoorde een knal en toen ik buiten kwam zag ik veel bloed. Het meisje op de fiets was weggeslingerd door de klap. De automobilist was ongedeerd, maar leek dronken.”

“Ze was altijd aan het lachen”

Voor de 23-jarige Marthe H. uit Roeselare kon geen hulp meer baten. Haar familie kan het verlies nog niet vatten, zegt een tante van de jonge vrouw in een eerste reactie. “Marthe was een zonnetje, ons zonnetje. Ze was altijd aan het lachen. Als je aan haar denkt, denk je aan haar lach. Ze was heel optimistisch en empathisch voor iedereen.”

Volgens de tante zat Marthe vol plannen. “Ze stond aan het begin van haar leven. Ze keek er enorm naar uit om te gaan studeren. Ze heeft de afgelopen tijd even gewerkt en gereisd en ging nu verder studeren. Ze gingen met de vrienden en met de nichten samen in Gent zitten en daar keek ze enorm hard naar uit. Ik zeg het: ze is ons zonnetje. Altijd geweest. Dit is gewoon niet te vatten.”

“We hebben het horen gebeuren”

Een getuige die als een van de eerste bij het ongeval was, was een dag later nog steeds zwaar onder de indruk. “We hebben het niet zien, maar wel horen gebeuren”, vertelt ze. “Toen we dichterbij kwamen was er al iemand gestart met een poging om de vrouw nog te reanimeren. Mijn vriend heeft zich op dat moment ontfermd over de bestuurder en probeerde hem te kalmeren. Hij was immers in shock en duidelijk over zijn toeren. Hij zei ook meteen dat hij gedronken had.”

(lees verder onder de foto)

 

 ©  TJM

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) liet weten erg aangeslagen te zijn door het ongeval. “Dit is een drama voor de ouders en de familie. Ik hoop dat er snel meer duidelijkheid is over de omstandigheden van het ongeval.”

Ondanks het ongeval, gaan de Batjes wel gewoon door. “De winkels gaan vandaag open. Al zal alles natuurlijk wel ingetogener zijn”, aldus burgemeester Declercq. “We weten ook niet of het ongeval gelinkt is aan de Batjes. Hoe dan ook is elk ongeval tragisch. Of het nu Batjes zijn of niet.”

 

 ©  TJM

Vastgoed

Jobs in de regio