© TVO

Gefrustreerde autobestuurder gaat door het lint en slaat twee brandweermannen in elkaar tijdens dringende tussenkomst

Sint-Niklaas -

Twee brandweermannen van de Hulpverleningszone Waasland zijn voor minstens vijf dagen arbeidsongeschikt nadat ze vrijdagmiddag stevig toegetakeld werden door een dolgedraaide autobestuurder. Die kon het niet verkroppen dat de brandweerwagen haast moest maken voor een dringende interventie.

Bron: BELGA

“We kregen vrijdag om 11.30 uur een oproep om hulp te bieden bij een horizontale evacuatie van een persoon in de Spreeuwenstraat in Sint-Niklaas”, zegt Thierry Van Goethem, zonecommandant van de Hulpverleningszone Waasland. “Het ging om een prioritair voertuig dat snel ter plaatse moest zijn, maar dat was niet naar de zin van een autobestuurder. Hij achtervolgde de brandweerwagen tot op de plaats van de interventie om daar verhaal te halen.”

Het bleef echter niet bij woorden: er vielen ook stevige klappen. “Onze mensen moesten vooral de klappen incasseren. Ze raakten allebei gewond en kunnen voor minstens vijf dagen het werk niet hervatten”, zegt Van Goethem. “De interventie ondervond wel geen hinder van het conflict en verliep vlekkeloos, zonder dat de hulpbehoevende er iets van merkte.”

Toch ingerekend

De Hulpverleningszone maakte onmiddellijk melding van het incident en riep er de politie bij. Toen de agressieveling de sirenes hoorde, koos hij het hazenpad. Hij kon later wel door een patrouille worden ingerekend op basis van zijn nummerplaat en persoonsgegevens.

“We mogen bij dit soort incidenten niet alleen kijken naar de fysieke letsels die onze mensen oplopen”, zegt de zonecommandant. “De mentale schade is veel erger en heeft langer tijd nodig om te helen. Het is trouwens niet de eerste keer. Zo kreeg begin dit jaar ook een ambulancier rake klappen. De mentale schade is enorm, die persoon is nog altijd arbeidsongeschikt. Wie een vinger uitsteekt naar een van onze collega’s, raakt het hele korps. We zijn één grote familie. We komen altijd ter plaatse om te helpen en dan onheus behandeld worden, is onaanvaardbaar.”

De twee brandweermannen kregen slagen en schoppen en ze zijn een week arbeidsongeschikt. Daarna vluchtte de agressor weg, maar de man zou geen onbekende zijn voor de politie. De Hulpverleningszone Waasland spreekt van “het zoveelste geval” van agressie en vraagt respect voor de hulpverleners.

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Jobs in de regio