© RTV

Je kunt opnieuw heel de zomer zwemmen in Mechels Keerdok, nu ook recreatief

Mechelen -

Deze zomer kun je opnieuw zwemmen in openlucht in het Keerdok in Mechelen. Tot en met 4 september zijn recreatieve zwemmers welkom op woensdag en zaterdag. Sportief zwemmen en in clubverband kan ook op de andere dagen. Tickets kunnen je boeken via de website van de stad.

Sven Van Haezendonck

Het is al voor het tweede jaar op rij dat je aan het Van der Valkhotel kunt zwemmen in open water. De Vlaamse Waterweg zette daarvoor het licht op groen en de waterkwaliteit onderging een gunstige controle. Op woensdag zorgen Buurtsport en Sport Actief Mechelen (SAM) voor recreatief materiaal. Waterratten kunnen zich dan uitleven op een opblaasstructuur, de aquatrack. Op zaterdag mag je zelf materiaal meebrengen.

Op woensdagen kunnen recreatieve zwemmers zich uitleven op een opblaasstructuur. 

Op woensdagen kunnen recreatieve zwemmers zich uitleven op een opblaasstructuur. ©  Stad Mechelen

Tijdens de overige dagen kun je ook sportief een baantje trekken, of organiseren clubs zoals SP&O en RSCM trainingen en initiaties. Zo is er een ‘Start 2 open water zwemmen’ voor mensen die al kunnen zwemmen, maar dat nog nooit in open water hebben gedaan en dat op een veilige manier willen leren.

Veiligheid prioriteit

Veiligheid is voor de stad prioritair op alle vlakken. “Zo wordt er iedere week een staal van het water genomen om de kwaliteit te controleren en te anticiperen indien nodig”, zegt Abdrahman Lasbsir (Vld-Groen-m+), schepen van Sport. Voor elke opening wordt de zwemzone afgevaren om eventueel ronddrijvend afval weg te halen.

Wanneer de zwemzone open is, houden telkens twee redders een oogje in het ziel. “Onze Partycheckers van het preventieteam komen tijdens drukke dagen ook poolshoogte nemen. We beperken ook de groep zwemmers om het overzicht te bewaren en iedere zwemmers zo veel mogelijk beleving te gunnen”, legt Lasbir uit. Schepen Koen Anciaux, voorzitter van De Vlaamse Waterweg, wijst ook op andere uitdagingen. “Zwemmen en scheepvaart is en blijft een combinatie die niet zonder gevaar is. Boten moeten veilig kunnen passeren, terwijl de mensen veilig zwemmen.”

LEES OOK. Na tumultueuze start zomer voert De Nekker digitale identiteitscontrole in: “Geregistreerde amokmakers preventief weren”

Het Keerdok is een alternatief voor zwemmers die graag in open water springen waar dat niet toegelaten is, het kanaal Leuven-Dijle bijvoorbeeld. Het Van der Valkhotel dat zijn terras aan het Keerdok heeft en ooit een stedelijk zwembad was, kan zijn gasten een frisse duik aanbieden. Zwemkleding is te koop aan de receptie.

Alle informatie over zwemmen in het Keerdok kun je vinden op de website van de stad. Je kunt er ook de beschikbaar plaatsen raadplegen om je plons te plannen. Een zwembeurt kost drie euro. Wie jonger is dan 18 jaar betaalt maar twee euro. Er zijn ook kaarten te koop om meerdere beurten te zwemmen.

www.mechelen.be/openwater

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio