© BFM

Ook auto’s palmen nieuwe Hoogmolenbrug in: nu de dieren nog

Schoten/Wijnegem/Deurne -

Ruim twintig jaar nadat de eerste schetsen voor een nieuwe vaste oeververbinding op het Albertkanaal getekend werden, reden vrijdag rond half vijf de eerste auto’s over de nieuwe Hoogmolenbrug. De fietsers bollen al een tweetal weken met grote tevredenheid over de nieuwe stalen constructie. Nu nog wachten tot de eerste dieren de oversteek wagen want ook voor hen heeft de Vlaamse overheid een rijstrook voorzien.

De eerste chauffeurs namen de bochtige toegangshelling toeterend. Dit is voor Schoten dan ook een historisch moment. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld), die het lint kwam knippen, herinnerde de andere hoogwaardigheidsbekleders en opgedaagde nieuwsgierige Schotenaren eraan dat de nieuwe hogere brug in de eerste plaats belangrijk is voor de scheepvaart.

“Nu al wordt veertig miljoen ton aan goederen vervoerd over het Albertkanaal. Door de doorvaarhoogte overal op 9,10 meter te brengen, kunnen straks nog meer vrachtwagens van de weg gehaald worden omdat schepen dan containers dan vier hoog kunnen stapelen. Bijna is het zover want al 57 van de 62 bruggen werden intussen aangepast”, aldus Peeters, die namens de Vlaamse regering en met Europese steun 10,4 miljoen euro investeerde in dit ‘kunstwerk’ alleen.

Historisch moment Minister Lydia Peeters, burgemeester Maarten De Veuster, gedeputeerde Luk Lemmens en Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg knippen het lintje van de Hoogmolenbrug.

Historisch moment Minister Lydia Peeters, burgemeester Maarten De Veuster, gedeputeerde Luk Lemmens en Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg knippen het lintje van de Hoogmolenbrug. © JAA

Geen hoge megarotonde

In Schoten zijn ze vooral blij dat de eerste ontwerpen voor de nieuwe Hoogmolenbrug met een megarotonde op grote hoogte, destijds nog voorgesteld door toenmalig minister Kathleen Van den Brempt, werden bijgestuurd tot een brug waar iedereen vrede mee heeft. “De nieuwe Hoogmolenbrug zal tot minder zwaar verkeer in onze dorpskern leiden. Ik zou heel graag zien dat de fietsverbinding straks nog wordt doorgetrokken over de Bisschoppenhoflaan”, aldus burgemeester Maarten De Veuster (N-VA).

De positieve effecten van de nieuwe brug op de lokale mobiliteit kunnen nog niet volledig spelen. Want door de afsluiting van de Metropoolstraat langs het kanaal – nog tot maart 2023 – kan je voorlopig niet meteen snel naar Antwerpen afslaan. Ook de bedrijven langs de kade aan de Schotense zijde blijven zo geïsoleerd. Eens op Schotens grondgebied moet je verplicht het dorpscentrum in via de Wijnegembaan of Sluizenstraat. Naar Wijnegem rijden kan ook.

Schotenaren François Audiens, Pierre Pasmans, Jozef Wijmans en Jef Braeckmans wilden dit moment niet missen. Net als ‘buurmeisje’ Julia Van Pelt.

Schotenaren François Audiens, Pierre Pasmans, Jozef Wijmans en Jef Braeckmans wilden dit moment niet missen. Net als ‘buurmeisje’ Julia Van Pelt. © JAA

Reeën en dassen

Ook gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA) wilde dit moment niet missen. Hij wees graag op de extra ‘rijstrook voor dieren’, veilig weggestopt achter een houten schutting. “Die verbindt twee belangrijke groengebieden: het park van Schoten en Ertbrugge. Dankzij de beplante ecostrook op de brug, de faunatunnels onder de bruggenhoofden, houtkanten en poelen zullen ook boommarters, eekhoorns, egels en amfibieën, maar we hopen ook reeën en dassen deze brug gebruiken. Onze droom om alle overblijvende groengebieden rond Antwerpen met elkaar te verbinden in een ‘Groen Kruis’ wordt stilaan realiteit.”

Veilig langs de kant stonden enkele oudere Schotenaren die vlakbij de brug wonen. Ze sloegen het tafereel van de officiële opening gade, daarbij druk commentaar gevend. “Ik ben hier onder deze brug geboren”, aldus François Audiens (86) de oudste van het kwartet. De mannen waren het eens over het feit dat de Hoogmolenbrug een aanwinst is. “Maar daar beneden aan de Bisschoppenhoflaan hadden ze beter een rondpunt gemaakt”, wilde Pierre Pasmans (75) toch kwijt. (jaa )

Beeld vanop de bochtige brughelling bijna beneden aan de Metropoolstraat.

Beeld vanop de bochtige brughelling bijna beneden aan de Metropoolstraat. © JAA

Gedeputeerde Luk Lemmens monstert ‘zijn’ ecostrook, die weldra begroeid zal zijn met gras en struiken

Gedeputeerde Luk Lemmens monstert ‘zijn’ ecostrook, die weldra begroeid zal zijn met gras en struiken © JAA

De officiële delegatie van minister, burgemeester en gedeputeerde.

De officiële delegatie van minister, burgemeester en gedeputeerde. © BFM

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio