© Jeroen Hanselaer

Raadsleden nemen maandag afscheid van het Bernarduscentrum.

Raadsleden nemen maandag afscheid van het Bernarduscentrum. © svw

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail: Raadsleden nemen maandag afscheid van het Bernarduscentrum.

DE WEEK VAN SACHA. De cupcakes van De Wever, het sprintje van Bachar

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Sacha Van Wiele

Het was ambiance in de Antwerpse binnenstad. In de buurt van de Groenplaats weerklonk gejuich, applaus en stevige dreunen van muziek. Het wereldkampioenschap 3 x 3 basketbal gaat niet onopgemerkt voorbij.

Op enkele honderden meters van de Groenplaats verzamelden de gemeenteraadsleden deze week in het Bernarduscentrum aan de Lombardenvest voor de raadscommissies. Zij nemen maandag na de gemeenteraad dan officieel afscheid van de tijdelijke raadszaal. Wegens de renovatie van het stadhuis vond de hoogmis van de Antwerpse democratie de afgelopen vier jaar plaats in het Bernarduscentrum. Een klein positief effect van de coronapandemie was dat veel zittingen virtueel waren, want de banken in deze raadszaal radbraakten al veel politici.

Het is nu niet dat de stoelen in de raadszaal van het stadhuis de ruggen van de raadsleden meer zullen sparen. Bovendien zullen de raadsleden dicht bij elkaar zitten. Het zal ook wat wennen zijn aan de nieuwe opstelling van de raadsbanken. Alle gemeenteraadsleden zitten aan één zijde en kijken recht naar de banken van de burgemeester en de schepenen. Hoewel, dit zal niet voor alle raadsleden het geval zijn.

Dit zorgt voor wat gemor. Vier raadsleden kijken dwars op de banken van het schepencollege. Dat betekent dat ze drie à vier schepenen van de tien collegeleden nog goed kunnen zien, maar de rest zit al te ver uit het gezichtsveld. Maar het kan nog erger. De stadhuisjournalisten moeten het doen met een bankje zonder tafel. De beenruimte is nog krapper dan op een lowbudget vliegtuig. We kunnen natuurlijk ook in de collegezaal gaan zitten, maar dan zijn de debatten alleen te volgen via een groot scherm. Niet echt bevorderlijk om de temperatuur van de debatten te meten en de gezichtsuitdrukkingen van de raadsleden te lezen.

Maar laten we niet te veel zeuren. Het stadhuis is gerenoveerd en het wordt opnieuw het huis van de Antwerpse democratie. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) stapte maandag voor zijn raadscommissie dan ook met twee volle schotels cupcakes het Bernarduscentrum binnen. Het was de overschot van het openingsfeest van vorig weekend. “Ze zijn echt nog vers, want ik heb ze in de koelkast gestoken”, verzekerde De Wever de raadsleden.

Die opening van het stadhuis veroorzaakte ook wat verwarring. Antwerps schepen Karim Bachar (Vooruit) zat woensdag nog rustig te genieten van zijn nieuwe bureau in het stadhuis. Enkele minuten voor de start van zijn raadscommissie wandelde hij naar het Schoon Verdiep om tot zijn verbazing vast te stellen dat niemand in de raadszaal zat. Een telefoontje aan een medewerker bracht duidelijkheid. Zijn commissie was nog steeds in het Bernarduscentrum. Gelukkig is Bachar als coach van de zaalvoetbalploeg FT Antwerpen sportief. Hij was nog net op tijd voor het begin van de raadscommissie.

De gemeenteraad vindt in september opnieuw plaats in het stadhuis. Het zal voor enkele politici aanvoelen als thuiskomen, maar voor velen een eerste kennismaking zijn met een zaal vol Antwerpse politieke geschiedenis. Het is puur subjectief, maar een gemeenteraad in het stadhuis lijkt toch echter dan in het Bernarduscentrum.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio