Zaterdag is het weer Borgerrio in Borgerhout. 

Zaterdag is het weer Borgerrio in Borgerhout. ©  Sander Gennotte

Billie Eilish in Sportpaleis of zandsculpturen in Middelkerke: onze 10 niet te missen zomerse toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1. Borgerhout in exotische marinade

Rio de Janeiro ligt zaterdag vlak bij de Turnhoutsebaan. Met Borgerrio worden in Borgerhout Antwerpens grootste straatfeesten gehouden. Een parade met zestien groepen met een multicultureel karakter trekt vanaf 15u over de Turnhoutsebaan. Tegelijk palmt een braderie vanaf 11u de straat in met kraampjes, terrassen en verrassende acts. Nieuw deze editie is Ground Zero op het Laar. Op het programma staat een hiphop dance battle, ­gevolgd door opkomend rap- en r&b-talent. Uit de bol gaan doe je vanaf 18u op het Moorkensplein. Merdan Taplak sluit er af met een stomende dj-set met livebegeleiding sax.

www.borgerrio.be

2. Elvis Costello in openluchttheater

 

 ©  Matt Licari/Invision/AP

Met de zomer in zicht komen de concerten in openluchttheater Rivierenhof op volle toeren. Voor een van de hoogtepunten tekent Elvis Costello (foto) op 26 en 27 juni. Hij zakt naar Deurne af met zijn 32ste (!) album The Boy Named If onder de arm.

Fans van Amerikaanse indierock juichen vanavond Cat Power toe. Voor de Engelse singer-songwriter Lianne La Havas op 29 juni was het openluchttheater in een mum van tijd uitverkocht.

Vanaf 1 juli start ook de reeks gratis vrijdagconcerten. De Ketnetband trapt dan af om 13u. Als de kindjes slapen kunnen hun ouders vanaf 19u naar Discobaar A Moeder.

www.oltrivierenhof.be

3. Fakkeltheater met zomerkomedie

Carry Goossens en Danni Heylen 

Carry Goossens en Danni Heylen ©  Jan Van der Perre

De meeste schouwburgen lassen een zomerstop in, maar in het Antwerpse Fakkeltheater wordt lustig verder gespeeld. Vanaf 1 juli tot 15 augustus kan je er naar de zomerkomedie Oost West, Thuis Best met naast Carry Goossens en Danni Heylen (foto), ook nog Bart Van Avermaet, Lynn Van den Broeck en Ann De Winne.

Jean en Jenny De Bie knijpen er steevast tijdens het voorjaar enkele weken tussenuit. Als op de dag van vertrek de huisvriend Alex nog snel even binnen springt, lijkt hun reis vertraging op te lopen. Maar ook de plannen van Alex, wiens minnares in de auto op hem wacht, draaien in de soep.

www.fakkeltheater.be

4. Billie Eilish temt Sportpaleis

 

 ©  AFP

Met de zomervakantie in het verschiet brengen tal van internationale rocksterren minstens ook een dagje door in ons land. Nostalgici trekken vanavond naar Casa Blanca om mee te surfen op de golven van The Beach Boys. Op TW Classic in Werchter schieten Nick Cave And The Bad Seeds vanavond de hoofdvogel af. Wie tickets kon bemachtigen voor Rock Werchter, tussen 30 juni en 3 juli, kijkt uit naar optredens van onder andere Pearl Jam, Metallica en Red Hot Chili Peppers. Het Sportpaleis ontvangt op 28 juni ook een rockartiest van formaat: Billie Eilish (foto) houdt er halt tijdens haar Happier Than Ever World Tour.

www.casablanca.be, www.livenation.be

5. Hef het glas op de Groenplaats

 

 ©  Shutterstock

Na twee gemiste edities meert het Bierpassieweekend weer in Antwerpen aan. Van 1 tot 3 juli nemen 28 brouwerijen met meer dan 200 speciale bieren de Groenplaats in. Op de 21ste editie van het festival kan je niet minder dan 38 nieuwe bieren proeven. Van de 200 bieren, worden er 91 van het vat geschonken. Proeven kan vanaf 10 euro: voor die prijs ontvang je een pakket met proefglas, de catalogus met alle bieren en hun proefnotities, een sleutelhanger en twee consumptiejetons. Per biertje betaal je 3 euro. Er worden meer dan 6.000 bezoekers verwacht.

www.bierpassieweekend.be

6. Vis in Mariekerke en aan ‘t zeetje

 

 ©  Joris Herregods

Nu de paling van de Palingfeesten verteerd is, maakt Mariekerke zich dit weekend op voor het Vis & Folklorefestival. Terwijl via ambachten wordt teruggeblikt op het verleden van het vissersdorp, kan je aan kraampjes proeven van visspecialiteiten. Ook in Oostende gaan chefs aan het Zeeheldenplein dit weekend aan de slag met vis en schaaldieren uit de Noordzee tijdens het culinair festival A l’Ostendaise. Ook Oostduinkerke is in zijn nopjes met de 71ste Garnaalfeesten. Naast kuieren op de ambachtenmarkt en kijken naar de stoet, kan je er uiteraard ook gernoars proeven.

www.mariekerke.be, www.dekust.be

7. Zandsculpturen in Middelkerke

 

Nu Steven Spielberg met Dominion zijn dino-trilogie heeft afgerond, duiken de prehistorische beesten overal op. Zelfs op het strand van Middelkerke, waar het Zandsculpturenfestival zich laat leiden door Dino’s in the Sand.

Bij de vorige editie in 2021 werd zo’n 4.000 ton zand gebruikt voor de sculpturen. Omdat de dino’s zulke kleppers zijn, kwam er ditmaal 2.000 ton meer zand aan te pas. Dat leidt tot meer en nog grotere sculpturen. Naast ‘beeldhouwwerken’ van de velociraptor, de stegosaurus en de T-Rex wandelen bezoekers ook voorbij archeologische taferelen. Kinderen kunnen terecht in workshops en een opgravingszone en deelnemen aan speciale dino-events.

Het gloednieuwe festivalterrein van meer dan 5.000 vierkante meter bevindt zich op het strand ter hoogte van het Arthur De Greefplein. Dino’s spotten kan in Middelkerke tussen 1 juli en 11 september.

www.zandsculpturenfestival.com

8. Maak kennis met natuurwijnen

In hippe cafés en restaurant zijn natuurwijnen het drankje van het moment. Met Droesem wordt op 26 juni vanaf 13u in @metal.antwerp (IJzerlaan 7) een festival voor natuurwijnen georganiseerd. Het publiek kan vijftig cuvees degusteren van veertien Belgische en Nederlandse natuurwijnproducenten, onder wie Pomesk en Oud Conynsbergh. De restaurants Nage (Antwerpen), Publiek (Gent) en Briquet (Antwerpen) hebben de handen in elkaar geslagen om culinair lekkers op het bord te toveren. De degustatie loopt af om 18u, maar de bar blijft langer open. Dj Barrington en Dj Sophie Stefens verwelkomen de nacht met zomerse plaatjes.

http://droesem.wine

9. Er klinkt muziek in Mechels park

Dankzij de Zomer is van Mechelen bruist de Dijlestad in de grote vakantie. Een vaste afspraak tussen 30 juni en 18 augustus zijn de gratis concerten op donderdag tussen 19 en 23u in de Kruidtuin. Parkpop start donderdag met de dance-band rond Pat Krimson en zangeres Loredana: 2Fabiola staat in de startblokken voor hun Flashback-Tour. De overige artiesten die tot half augustus op Parkpop staan zijn Guido Belcanto (7/7), Sandra Kim (21/7), Olivia (14/7), Wegsfeer (28/7), Mydonna (4/8), Noemie Wolfs (11/8) en The Kids 18/8). De concerten vatten aan om 20.30u. Voor en na zorgt Radio Botanique voor gezellige plaatjes.

www.dezomerisvanmechelen.be

10. Poppentheater op pleintjes

 

 ©  Froefroe

Figurentheater FroeFroe trekt de deur van de schouwburg achter zich dicht en zet zijn podium deze zomer op enkele pleinen in het district Antwerpen op. Ze spelen er gratis voorstellingen van Roodhapje. Met muziek van Lili Grace en een batterij bijzondere poppen en creaturen zetten ze het alombekende sprookje naar hun hand.

Er vinden voorstellingen plaats om 13 en 15u op het Jos Verhelstplein (26/6), het voetbalveld achter de minigolf Linkeroever (3/7), het Kielpark (6/7), de Sint-Andriesplaats (10/7), de Veemarkt (20/8) en het Tampicoplein op de Luchtbal (21/8).

www.froefroe.be

Vastgoed

Jobs in de regio