© ATV

Poetsvrouw Sonja van basisschool De Wilg stopt na 43 jaar: “De kinderen waren mijn thuis”

Lint -

Emotionele taferelen vrijdagnamiddag in basisschool De Wilg van Lint. Poetsvrouw Sonja Van den Eynde gaat na 43 jaar met pensioen. “Maar ze deed veel meer dan kuisen”, zegt de directeur.

Filip Spoelders

Onder het mom van een eigen editie van The Masked Singer werd het verrassingsfeest voor Sonja voorbereid. Verkleed als schoolmascotte Willow speelde ze zonder het te weten de hoofdrol in haar eigen show. Wanneer ze tot winnares werd uitgeroepen, begonnen de kinderen op de tonen van Les lacs du Connemara met handdoeken en dweilen te zwaaien.

Niets vermoedend doet ze mee aan een show op school.

Niets vermoedend doet ze mee aan een show op school. © Filip Spoelders

Op het moment dat de kleuters met een versierd karretjes kwamen aangereden, hield Sonja, het net als verschillende andere leerkrachten, het niet meer droog. “Dit is zo onverwacht. Ik kan niet omschrijven hoe ik me voel. Dit is emotie. De kinderen zijn altijd mijn thuis geweest en ze weten ook wie ik ben. Soms noemde ik me moeder-overste want dikwijls kwamen leerlingen en leerkrachten me van alles vragen. Maar ik deed het allemaal met veel liefde”, reageert Sonja.

De dweilen en handdoeken gaan de lucht in.

De dweilen en handdoeken gaan de lucht in. © Filip Spoelders

Ze startte haar loopbaan bij De Wilg in 1979 en ze deed snel meer dan alleen maar poetsen. “Eigenlijk moet ik Sonja door tien personen vervangen om haar werk op te vangen”, schetst directeur Katleen Vleugels de inspanningen van Sonja. De lijst van haar taken is oneindig met gordijnen of kostuums naaien, ’s nachts komen kijken als het inbraakalarm afging, kleuterjasjes aandoen, in het pak van schoolmascotte Willow rondlopen, leerkrachten verwennen met croques of broodpudding, afspreken met de huurders van de zaal, de verloren voorwerpen sorteren, in de zomermaanden grote kuis houden, …

De komst van de kleuters maakt veel emoties los.

De komst van de kleuters maakt veel emoties los. © Filip Spoelders

Op haar 64ste wil ze eigenlijk niet echt met pensioen. Maar meer tijd doorbrengen met haar kleinkinderen ziet ze wel zitten. De grootste knuffel die ze kreeg, was van Matti Melis. Haar oudste kleinkind verlaat De Wilg en stapt over naar het middelbaar. “Eigenlijk is het leuk om samen met mijn oma dit afscheid te vieren. Sinds ik hier als kleuter naar school kwam, is ze altijd aanwezig geweest. Ik mag zeker voor alle leerlingen zeggen dat zij onze koningin was. Ze deed alles voor ons.”

Ook kleinzoon Matti verlaat de school.

Ook kleinzoon Matti verlaat de school. © Filip Spoelders

Wat de toekomst verder brengt, weet Sonja nog niet. Volgens de directeur zal ze nog dikwijls op school langskomen.

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

 

 © Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners