Zwemster die flauwviel tijdens WK en gered werd door coach reageert voor het eerst: “Ik voelde tintelingen en dan… alles zwart”

De Amerikaanse zwemster Anita Alvarez ademde niet meer toen ze woensdag uit het water werd gered. Ze was flauwgevallen tijdens het synchroonzwemmen op het WK zwemmen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Twee dagen later reageert ze voor het eerst.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Straffe beelden op WK: Anita Alvarez (25) raakt bewusteloos in het water na oefening, coach springt in zwembad om haar te redden

Het incident deed zich voor tijdens het solo-onderdeel van het synchroonzwemmen. Alvarez viel onmiddellijk na haar optreden bewusteloos in het water. Met de hulp van nog een tweede omstaander redde haar coach haar uit het water. Een halfuur na het voorval maakte een verzorger bekend dat alles goed ging met Alvarez. Het flauwvallen was stressgerelateerd en overkwam haar al eerder.

“Ik was bang omdat ik zag dat ze niet meer ademde, maar nu gaat het heel goed met haar”, zei haar coach Andrea Fuentes, viervoudig olympisch medaillewinnares, aan Spaanse media. “Ze had alleen water in haar longen. Toen ze weer begon te ademen, was alles in orde. Het voelde als een heel uur. Ik riep dat er iets niet in orde was, ik schreeuwde naar de redders dat ze het water in moesten gaan, maar ze vingen niet op wat ik brulde of ze begrepen het niet. Ze ademde niet meer. Ik handelde dus zo snel als ik kon, alsof het een olympische finale was.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vrijdag sprak Alvarez, die terug is bij Team USA op het WK, zelf voor het eerst over het voorval.

“Ik herinner me nog dat ik dacht dat het een geweldige oefening was”, aldus de Amerikaanse, die uiteindelijk zevende werd, bij NBC. “Mijn beste ooit, zeg maar. Ik genoot dus echt van het moment en voelde veel trots. Ik begon voordien al wat tintelingen te voelen in mijn vingers en toen werd het allemaal zwart. Mijn laatste armbeweging, die herinner ik me nog. En toen voelde ik mezelf zakken en denken van: oh nee, ik voel me niet zo goed.”

“Dat was het eigenlijk, alles ging zo snel. Ik wist wel meteen dat ik oké zou zijn toen ik opnieuw wakker werd. Ik zeg dit constant tegen Andrea (Fuentes, red.) en andere mensen: ik ben zo dankbaar dat ik haar als coach heb. Ik weet nog dat ik niet kon geloven dat zij ons ging trainen.”

Fuentes maakte ook meteen duidelijk dat Alvarez het WK niet verlaat en dat ze dus zal deelnemen aan de komende wedstrijden. “Ze wil de competitie niet verlaten met een foto waarbij ze bewusteloos op de grond van het zwembad ligt.”

 

 ©  NBC