Mammoetexpositie in Fort 8 geopend: Hoboken verwelkomt Pascal(e)

Hoboken -

In Hoboken is de expositie rond Pascal(e) officieel geopend. Een jaar lang zal de mammoet die 160 jaar geleden in het district werd gevonden, in Fort 8 te bekijken zijn. “Het is heel uitzonderlijk dat er een zo goed als volledig skelet wordt teruggevonden”, zegt communicatieverantwoordelijke van het district Kim Nolf.

LEES OOK. Opgravingen mammoet geënsceneerd in park Broydenborg: “De oudste Hobokenaar komt terug”

In 1862 stootten arbeiders tijdens de aanleg van Fort 8 op een goed bewaard skelet van een duizenden jaren oude mammoet. Het gaat vermoedelijk om een klein mannetje – of een fors vrouwtje – tussen de 48 en de 60 jaar oud, die leefde in de laatste ijstijd. Het dier was ongeveer drie meter lang, 2,5 meter hoog en woog vier ton. Het skelet wordt geschat tussen de 10.000 en 30.000 jaar oud. Het geraamte kwam in het bezit van de Belgische overheid en zwierf 160 jaar lang rond tussen musea, depots en tijdelijke tentoonstellingen.

“Hoboken wilde zijn oudste bewoner tijdelijk naar huis halen om het district te laten kennismaken met dit wonderlijke stukje verleden”, zegt Nolf. “De schedel is volledig intact, beide slagtanden zijn er nog, maar ook de rechterhelft van de ribbenkast, één borstwervel, de heupen en een linker achterpoot zijn te bewonderen. Deze vondst is, samen met een exemplaar in Lier, het eerste mammoetskelet dat in België gevonden is.”

School en kunst

De mammoet werd verwelkomd met een hapje en een drankje in het fort. Theatergroep ’t Zoonlief Collectief omkadert het geheel. Afgelopen weekend viel ook de theatervoorstelling Knoken uit Hoboken van de Mammoet Philharmonic Orchestra te bekijken.

In samenwerking met het technisch instituut Don Bosco wordt in het voorjaar van 2023, op basis van een ontwerp van illustrator Jasper Van Gestel, een mammoetbeeld gemaakt in cortenstaal. Het kunstwerk zal in de omgeving van Fort 8 worden geplaatst.

Op maat van de tweede en derde graad lager onderwijs ontwikkelde ’t Zoonlief Collectief ook een voorbereidend lespakket en een projectdag in Fort 8. De leerlingen worden meegenomen in de leefwereld van mammoet Pascal(e) en krijgen hulpmiddelen om rond dit thema een boeiende portfolio op te bouwen. Op basis daarvan gaan ze als paleontoloog aan de slag. (svo)

 

 © Jan Van der Perre

 

 © Jan Van der Perre

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio