©  Shutterstock

Studenten biologie van UAntwerpen ontdekken PFAS in duurzame rietjes: “Minder duurzaam dan gedacht”

Studenten biologie van de Universiteit Antwerpen hebben bij een onderzoek PFAS gedetecteerd in rietjes van plantaardige materialen. “Duurzame rietjes zijn minder duurzaam dan gedacht”, klinkt het vrijdag in een persbericht van de Antwerpse universiteit.

evdg, EmKeBron: Belga, Universiteit Antwerpen

Als alternatief voor plastic rietjes worden tegenwoordig vooral papieren rietjes gebruikt. Deze zijn populair omdat ze 100% biologisch afbreekbaar zouden zijn. Maar daar is echter een keerzijde aan. Bachelorstudenten biologie Pauline Boisacq en Maarten De Keuster onderzochten voor hun bachelorproef of en in welke mate poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) aanwezig zijn in drinkrietjes van verschillende materialen op de Belgische markt. Het project werd begeleid door dr. Thimo Groffen van de onderzoeksgroep ECOSPHERE, die een jarenlange expertise in PFAS-analysen heeft. “De aanleiding was een studie vanuit de Verenigde Staten, waaruit bleek dat rietjes van plantaardige materialen vaak PFAS bevatten”, zegt Groffen.

Naast rietjes van plantaardige materialen, zoals papier en bamboe, onderzochten ze ook of er PFAS aanwezig zijn in rietjes van glas, roestvrij staal en plastic. In totaal werden veertig verschillende merken onderzocht. Ze vonden PFAS in vrijwel alle rietjes van plantaardige materialen. “Zestien van het dertigtal onderzochte PFAS werden waargenomen in ten minste één rietje”, zegt Boisacq. “Enkel de RVS-rietjes waren vrij van PFAS. We hebben echter slechts een fractie van het totaal aantal gekende PFAS onderzocht, dus kunnen niet met zekerheid stellen dat deze PFAS-vrij zijn.”

“Een alarmbel”

De aanwezigheid van PFAs is geen complete verrassing voor de onderzoekers. Volgens De Keuster bevatten veel van de composteerbare voedselverpakkingen, alternatieven voor plastic of piepschuim, PFAS. “Papieren producten worden zo resistent gemaakt tegen snelle verwering door contact met vet of andere vloeistoffen. Dat maakt hen een stuk minder duurzaam, terwijl ze vaak wel zo in de markt worden gezet.”

De onderzoekers kunnen nog geen uitspraken doen over de mogelijke gezondheidsrisico’s omdat het voorlopig onduidelijk is in welke mate PFAS vrijkomen bij contact met voedingswaren. De studie is wel “een alarmbel”, zeker naar kinderen toe, laten de onderzoekers weten. “Het gebruik van die rietjes kan een blootstellingsbron zijn voor mensen. Voor kinderen is dat zeker belangrijk omdat zij in verhouding meer drinken per kilogram lichaamsgewicht dan volwassenen, en vaker gebruikmaken van drinkrietjes”, zegt Groffen.

Beste alternatief is geen rietje

“De resultaten zullen besproken worden met de PFAS-expertenwerkgroep”, zegt Karl Vrancken, PFAS-opdrachthouder voor de Vlaamse regering. “Ze bevestigen dat we niet alleen via eieren en groenten aan PFAS worden blootgesteld. PFAS zit in veel producten. Er loopt een Europese procedurre voor uitfasering van PFAS in alle niet-essentiële toepassingen.”

“Het beste alternatief voor een plastieken rietje, is om gewoon geen rietje te gebruiken”, voegt Vrancken nog toe.

Vastgoed

Jobs in de regio