© RR

Gemeente treedt op tegen verwaarloosde graven

Wommelgem -

De gemeente wil het toenemend aantal verwaarloosde graven op haar begraafplaatsen aanpakken. Wie na één jaar nog geen actie ondernomen heeft, ziet het graf van zijn dierbare verwijderd.

“We willen dat onze begraafplaatsen mooie verzorgde parken zijn waar overleden familieleden of vrienden met respect herdacht worden en waar nabestaanden tot rust kunnen komen en verdriet kunnen verwerken. Daarom starten we een procedure om aandacht te vragen voor verwaarloosde graven”, aldus burgemeester Frank Gys (N-VA).

“Regelmatig krijgen we signalen dat er grafstenen slecht of niet onderhouden worden en er verwaarloosd bijliggen. Sommige graven verzakken, er komen stukken steen los, de stenen barsten of een graf raakt door onkruid overwoekerd.”

Om dat probleem aan te pakken, onderneemt de gemeente nu dus concrete actie. “De procedure verwaarlozing is bedoeld als signaal”, aldus Gys? “We willen enerzijds de wettelijke verplichtingen inzake onderhoud benadrukken en anderzijds de aandacht vestigen op kleine beschadigingen. Zo willen we vermijden dat er grotere herstellingskosten moeten worden gemaakt.”

Aan de ingang van de begraafplaatsen hangt nu een lijst met de verwaarloosde grafmonumenten en ook aan de betreffende grafmonumenten zelf hangt een bericht. Als de gemeente weet wie de nabestaanden zijn, krijgen die ook een brief.

Nabestaanden hebben één jaar de tijd om de nodige herstellingswerken uit te voeren. Wie zelf werken gaat uitvoeren, neemt hiervoor best voor en na contact op met de dienst burgerzaken, die de procedure leidt. De aanplakking aan het graf zal verwijderd worden, wanneer na controle blijkt dat de nodige herstellingen gebeurd zijn. Als er binnen de termijn van één jaar geen gevolg wordt gegeven aan de oproep tot herstelling zal het grafmonument verwijderd worden.(jaa)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio