Ellen Van Loy in haar trui van Belgisch kampioen bij de niet-professionele clubteams. 

Ellen Van Loy in haar trui van Belgisch kampioen bij de niet-professionele clubteams. © Tom GOYVAERTS

Ellen Van Loy droeg driekleur voor niet UCI-ploegen een jaar vol trots: “Ik zal ook nu attent vooraan koersen”

Zondag om elf uur strijden de elite vrouwen in Middelkerke voor de titel van Belgisch kampioene. Honderdtwintig kilometer later weten we wie de opvolgsters zijn van Lotte Kopecky (elite profs), Ellen Van Loy (clubteams) en Alana Castrique (beloften).

“Ik ben er zeker van dat veel mensen niet weten dat er, naast de beloften, nog twee verschillende categorieën zijn”, zegt Van Loy. “Zelfs voor de organisatoren en bondsverantwoordelijken is het niet altijd duidelijk of ik al dan niet in mijn trui van Belgisch kampioen mag starten. Dat is op zich wel jammer. Ik heb het namelijk steeds een eer gevonden om die trui te dragen. Net daarom heb ik ze ook zo veel mogelijk aangedaan op trainingstochten.”

Ook in het peloton zelf is het niet altijd even gemakkelijk om de rensters van profteams en niet-profteams (clubteams) te onderscheiden. Gevolg daarvan is dat het soms tijd in beslag neemt om te weten wie bij de niet-professionele teams de winnaar is.

“Dat was vorig jaar in Waregem niet anders. Ik wist dat ik met mijn elfde plaats in het totale klassement dicht in de buurt zat. Toch was het wachten op het verlossende bericht dat ik als winnares naar het podium mocht. Een betere intrede kon ik bij het Vondelmolen De Ceuster Bonache Cycling Team niet maken. De champagne werd na de podiumceremonie dan ook meteen ontkurkt.”

De ondertussen 41-jarige sportvrouw, die ook nog parttime in de zorg werkt, is bij het Kempense vrouwenwielerteam niet enkel actief als renster, maar ook als trainster. “Ik probeer de jongeren bij te staan met tips en tricks. Wat ze daarvan meenemen, bepalen ze zelf. Naast de technische aspecten leg ik ook de nadruk op een goede teamsfeer. Als die er heerst, wil iedereen altijd iets extra doen voor elkaar. Dat komt de resultaten steeds ten goede.”

Hoe de wedstrijd zondag in Middelkerke zal verlopen, is voor de Herenthoutse uiteraard koffiedik kijken. “Ik verwacht dat Plantur Pura de koers wil openbreken. Ze hebben het sterkste blok om Lotte Kopecky af te zonderen. Of ze er dan ook in slagen om met de titel naar huis te gaan, is af te wachten. Verschillende factoren zullen dat bepalen. Wat mezelf betreft, ga ik er alles aan doen om attent vooraan te koersen. Mijn titel bij de clubteams verlengen, zou enorm leuk zijn, maar ook in de wedstrijd wil ik kort eindigen. Enige voorwaarde is dan wel dat mijn luchtwegen, die momenteel wat geteisterd zijn door hooikoorts, me niet in de steek laten.” (lver)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio