Driedaagse staking bij Ryanair leidt tot 127 geannuleerde vluchten, ook Brussels Airlines schrapt nog extra vlucht

Daags nadat bij Brussels Airlines een driedaagse staking is gestart, legt ook personeel van Ryanair in België gedurende drie dagen het werk neer. Alleen al op de luchthaven van Charleroi zijn 127 vluchten geschrapt. Dat meldt de woordvoerster van de luchthaven.

Bron: belga

LEES OOK. Geen chaos op luchthaven, wel heel veel onvrede bij Brussels Airlines: “Het enige wat we vragen, is respect. Maar dat is er niet”

Bij Ryanair gaat de staking uit van zowel piloten als cabinepersoneel. Zij voeren actie tegen de volgens hen slechte werkomstandigheden. Ryanair leeft de Belgische arbeidswetgeving niet na, klinkt het. “Er is geen Belgische personeelsdienst, de verloning is te laag en zelfs de Belgische minimumlonen worden niet gerespecteerd.”

De meeste vluchten worden geschrapt op de luchthaven van Charleroi; op Brussels Airport gaat het om een dertigtal vluchten (iedere dag een vijftal vertrekkende en een vijftal aankomende). Een deel van het totaal aantal geannuleerde vluchten is wel verzekerd. Op vrijdag gaat het om 21 vluchten, 23 op zaterdag en 28 op zondag. Over de drie dagen is 36 procent van de aanvankelijk geplande vluchten verzekerd, aldus de woordvoerster. De situatie zal volgens haar de komende dagen niet veranderen.

Ook elders

Het protest bij Ryanair blijft niet beperkt tot het in België gebaseerde personeel. Ook in Portugal en Spanje wordt opgeroepen om te staken op 24, 25 en 26 juni (en in Spanje nog eens op 30 juni, 1 en 2 juli), in Frankrijk is er een stakingsoproep voor 25 en 26 juni en in Italië voor 25 juni.

Ryanair verwerpt de staking en herhaalde onlangs dat het de Belgische wetgeving volledig respecteert. “CNE en ACV Puls zouden moeten onderhandelen met Ryanair om tot verbeteringen te komen in plaats van onjuiste verklaringen af te leggen en dreigementen te uiten om de reisplannen van onze Belgische klanten nodeloos in de war te sturen”, zei de directie eerder.

LEES OOK. Driedaagse staking van Brussels Airlines gaat van start: 40.000 passagiers getroffen, geen extra vluchten geannuleerd

Brussels Airlines

Bij Brussels Airlines startte donderdag een staking van drie dagen. Daardoor moest de luchtvaartmaatschappij in totaal 315 vluchten annuleren van en naar Brussels Airport, met gevolgen voor 40.000 passagiers. De maatschappij besliste donderdagavond om er nog een extra te schrappen. “Het gaat om de heen- en terugvlucht van vrijdag tussen Brussel en Abidjan in Ivoorkust”, zegt woordvoerster Maaike Andries. Het cabinepersoneel en de piloten van Brussels Airlines staken onder meer tegen de volgens hen te hoge werkdruk.

LEES OOK. Driedaagse staking van Brussels Airlines gaat van start: 40.000 passagiers getroffen, geen extra vluchten geannuleerd

De website van Brussels Airlines had vrijdagochtend te kampen met technische problemen, die volgens de woordvoerster niet aan de staking gelinkt zijn. “Het gaat om een IT-probleem dat te maken heeft met de invoering van een nieuw IT-portal”, legt ze uit. Dat is onder meer vervelend voor reizigers die een klacht willen indienen. De maatschappij schakelde extra mensen in om vragen van passagiers te beantwoorden.

LEES OOK. Geen chaos op luchthaven, wel heel veel onvrede bij Brussels Airlines: “Het enige wat we vragen, is respect. Maar dat is er niet”

Ook vandaag is er geen sprake van chaos op Brussels Airport, zegt Andries. “Er zijn geen ongeïnformeerde passagiers”. Ook volgens de luchthavenuitbater verlopen de operaties op de luchthaven normaal. Maar 185 van de 253 geplande vluchten worden uitgevoerd op vrijdag.

Vastgoed

Jobs in de regio