Dit weekend heb je de unieke kans om de nieuwe tangent uitgebreid te ontdekken en er te feesten. 

Dit weekend heb je de unieke kans om de nieuwe tangent uitgebreid te ontdekken en er te feesten. © Joren De Weerdt

Nieuwe tangent opent feestelijk met Tunnelrock: je kunt er eenmalig ook over fietsen en wandelen

Mechelen -

Door bijkomende veiligheidstesten gaat de nieuwe tangent in Mechelen ten vroegste begin juli open, maar het openingsfeest dit weekend gaat wel gewoon door. Na jaren werken, trakteren de projectpartners de Mechelaars zaterdag op het gratis festival Tunnelrock en zondag kun je eenmalig de verbindingsweg al eens verkennen: te voet, met de fiets of met een ander niet gemotoriseerd vervoersmiddel.

Sven Van Haezendonck

De verbindingsweg tussen de Brusselsesteenweg (N1) en het Douaneplein (N15) is klaar. Normaal zouden er maandag 27 juni de eerste auto’s kunnen doorrijden, maar door noodzakelijke bijkomende veiligheidstesten werd de opening met minstens een week uitgesteld. Het gepland feestweekend zaterdag 25 en zondag 26 juni valt niet weg. Mechelen in Beweging heeft samen met de stad en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een gevarieerd programma uitgewerkt.

LEES OOK. Opening tangent minstens een week uitgesteld door veiligheidsprobleem in Margaretatunnel

Bezoekers krijgen ter plaatse alle mogelijke informatie over het stationsproject en er is allerlei gratis animatie. Aan de ingang van de Margaretatunnel begint zaterdag om 18u Tunnelrock met een kinderdisco. “De professionele organisatie Klutske garandeert voor kinderen tot 12 jaar een spektakel met muziek, dans en een unieke belichting”, zegt Rudy Van Camp, woordvoerder van Mechelen in Beweging.

Radio Botanique in volle actie. 

Radio Botanique in volle actie. © Stijn Van de Sande

Aansluitend is er de opzwepende ambiance van de bekende Mechelse discobar Radio Botanique, die tijdens Maanrock de Grote Markt al enkele keren in vuur en vlam zette. “De toegang tot beide evenementen verloopt via de Arsenaalzijde van het station, onder de nieuwe perrons 11 en 12.”

Zondag familiedag

De organisatie belooft zondag van 10 tot 17u een gevarieerde familiedag met tientallen gratis attracties: van grote springkastelen, over rondritjes met de kleinste minibus ter wereld tot demonstraties rope skipping. Door aan het rad van Mechelen in Beweging te draaien, kun je ook leuke gadgets winnen. Radio Reflex zendt live uit en er staan drank- en eetstanden.

Tegelijk vindt er een uitgebreide infomarkt plaats met informatiestanden: niet alleen over het stationsproject, de stad zorgt ook voor infostanden over de vernieuwing van de vesten, over het Raghenoproject en over de verschillende parken die langs de tangent worden aangelegd.

De Margaretatunnel duikt onder de Leuvense vaart. 

De Margaretatunnel duikt onder de Leuvense vaart. © Joren De Weerdt

Daarnaast is er natuurlijk de unieke kans om de tangent te voet, met de fiets of met eender welk andere niet gemotoriseerd vervoermiddel te ontdekken. Je kunt de nieuwe verbindingsweg op vanaf het Raghenoplein en vanaf de Jubellaan. “Sportievelingen kunnen op eigen tempo eenmalig een loop- en wandelparcours van 2,5 kilometer afwerken dat hen langs plekjes voert waar ze anders nooit kunnen komen”, vertelt Van Camp.

Verrassingsact

Om 12u vertrekt op de Jubellaan de ‘Mechelse Bakfietsparade’, op gang gebeld door bellenmadam Myriam Sips. De stoet gepimpte bakfietsen rijdt door de Margaretatunnel naar het Tivolipark voor een picknick. Het feestweekend sluit zondag om 16u af met een verrassende slotact. “Daar is zo veel mogelijk volk voor nodig. Zeker jeugdverenigingen zijn meer dan welkom om mee te ‘bouwen’ aan een onvergetelijk moment”, zegt Rudy Van Camp.

Tijdens het feestweekend kun je in de ondergrondse stationsparking gratis parkeren. Ze is toegankelijk via de Bautersem- en de Motstraat. “Uiteraard is het evenement het best bereikbaar te voet of met de fiets.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio