©  EPA-EFE

Amerikaanse Senaat stemt in met enkele inperkingen wapenwet

Voor het eerst in jaren heeft een meerderheid in de Amerikaanse Senaat zich geschaard achter een hervormde wapenwet, die beperkingen invoert. 65 van de senatoren stemden voor het wetsvoorstel, 33 stemden tegen. De tekst verhuist nu naar het Huis van Afgevaardigden. Verwacht wordt dat daar, nog voor het zomerreces, een goedkeuring volgt.

Bron: Belga

LEES OOK. Amerikaanse Senaat bereikt akkoord over hervorming wapenwet

De golf van geweld met zware vuurwapens heeft een en ander in beweging gezet. Zowel Democratische als Republikeinse politici stemden donderdag (plaatselijke tijd) in met inperkingen voor de toegang tot vuurwapens. Daar komt fors uitgebreide financiële steun bij voor de geestelijke gezondheidszorg en investeringen voor van de veiligheid op scholen.

President Joe Biden had na de schietpartijen van de voorbije weken gepleit voor een verregaandere hervorming. Hij wilde een verbod op semiautomatische geweren en bijbehorende magazijnen. Zo ver kwam het niet, maar toch wordt de hervorming beschouwd als een vooruitgang. Het gebeurt ook niet vaak dat de twee partijen erin slagen een compromis te sluiten over een thema dat de Amerikaanse samenleving zo verdeelt.

Het voorstel van 80 pagina’s voorziet onder meer in strengere juridische en psychologische achtergrondcontroles voor 18- tot 21-jarigen die en wapen willen kopen. Er zou ook harder worden opgetreden tegen de illegale verkoop van wapens.

De wet werd goedgekeurd op dezelfde dag dat het Hooggerechtshof heeft besloten dat een wet uit de staat New York ongrondwettelijk was. Die wet zou het dragen van een vuurwapen in de openbare ruimte verbieden als daar geen specifieke aanleiding toe was.

LEES OOK. Opnieuw zware ophef over politieoptreden in Uvalde: agenten hadden schietpartij na drie minuten kunnen stoppen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio