© GMAX AGENCY

Victor Campenaerts derde in ‘zijn’ Gavere: “Evenepoel kloppen zit er niet meer in”

Het werd een thuiswedstrijd voor Victor Campenaerts (Lotto Soudal) donderdag. Voor eigen volk, in ‘zijn’ Gavere, vlamde de uitgeweken Antwerpenaar naar brons op het BK tijdrijden. “De beleving was echt fantastisch, ik ben tevreden.”

“Ik ben heel blij met mijn derde plaats”, aldus de werelduurrecordhouder. “Ik droomde van een zege, maar achter Remco en Yves eindigen is geen schande.” Had Campenaerts kunnen winnen als hij een pure tijdrijder was gebleven? “Nee, één plaatsje hoger had misschien gekund als ik er een heel jaar naartoe had gewerkt. Maar hoe ik in de klassiekers rijd, zou ik niet willen ruilen voor een zilveren medaille op het BK.”

Er stond gewoon geen maat op Remco Evenepoel. Het verschil met Campenaerts was meer dan anderhalve minuut. “Remco kloppen kon ik zelfs niet in de periode dat ik derde werd op het WK, dus dat zal ook niet meer gebeuren. Hij rijdt een tijdrit waarmee hij wereldkampioen kan worden. Een BK tijdrijden winnen is sowieso al moeilijk geworden. Was Wout van Aert nog gestart, dan was dit het moeilijkste nationaal kampioenschap ter wereld.”

Het BK vond plaats in Gavere - sinds 2020 Campenaerts-land. “De beleving tijdens de tijdrit was echt fantastisch. Heel de gemeente leefde maanden toe naar dit moment, iedereen sprak mij erover aan op straat. Uiteraard zagen de Gaverlingen mij liever winnen, ik ook natuurlijk, maar ze weten dat ik mijn best heb gedaan.”

Ondanks zijn derde plaats ziet Campenaerts dit BK dus toch als een persoonlijk succes. “Ik ben nu 30 jaar. Wat is mijn bijdrage aan de maatschappij?, vraag je je dan toch wat vaker af. Ik denk dat dat hier wel heel duidelijk was. Ik heb dit BK mee gepromoot en het is meer dan geslaagd.”

En zondag?

Zondag staat het BK op de weg op het programma. Normaal is dat een prooi voor sprinters, maar met Campenaerts weet je nooit. “Op een nationaal kampioenschap kan iedereen winnen”, knipoogde Vocsnor. “Maar ik denk dat er dertig kanshebbers zijn en dat ik een van hen ben.” (ld)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio