© ATV

Welkom terug, Casa Blanca: Bart Peeters trapt zonovergoten comeback-editie van Hemiksems festival in gang

Na negen jaar wachten is het grasveld voor de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem opnieuw omgetoverd tot festivalweide. Bart Peeters en Tout Va Bien mochten donderdag de aftrap geven van het vernieuwde Casa Blanca, dat deze zomer de vorm aanneemt van een negen dagen durende concertreeks. “Volgens Frank De Boosere ging het pokkeslecht weer zijn, maar hij had ongelijk”, aldus een enthousiaste Bart Peeters.

Tess Jacobs

Het festival steekt in een ander jasje en heeft een nieuwe groep organisatoren, maar toch: Casa Blanca is terug! De weergoden zijn die comeback alleszins goedgezind: de verwachte regenbuien zijn opgeschoven naar de vroege uurtjes en geven de zon zo vrij spel. In de schaduw van de Sint-Bernardusabdij verzamelen een uur voor aanvang al enkele fans op het grasveld. Het vernieuwde festival is niet langer gratis – een ticket kost 35 tot 40 euro – maar toch verwacht de organisatie op de eerste avond 1.500 festivalgangers.

Onder een van de weinige bomen op het terrein vinden we Danny (64) met haar dochter Sandy (42) en kleinzoon Rik (18) uit Rumst. Met een verfrissende mojito in de hand, want ze hebben wat te vieren. “De examens zitten erop, ik heb net mijn middelbaar diploma Latijn-Wiskunde op zak”, vertelt Rik enthousiast. “Volgend jaar ga ik Rechten studeren aan de UAntwerpen, lekker dicht bij huis.”

Danny (centraal) met dochter Sandy en kleinzoon Rik. 

Danny (centraal) met dochter Sandy en kleinzoon Rik. © Koen Fasseur

Alle drie zijn ze grote fans van Bart Peeters. “Het is geweldig hoe hij het hele publiek meekrijgt. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Op zijn muziek wil je instant beginnen springen”, zegt mama Sandy. “De perfecte manier om de zomer in te zetten”, vult oma Danny aan. Zaterdag keert ze nog terug naar de festivalweide voor The Beach Boys.

Genieten van de laatste zon

Het publiek sijpelt intussen mondjesmaat binnen. Op het grasveld voor de abdij is het bloedheet, maar dat houdt buurtbewoners Annick (40) en Elke (34) niet tegen om zich languit voor het podium te installeren. “Zalig om eens een avondje zonder de kinderen door te brengen”, zegt het duo met een lach. Ze leerden elkaar nochtans kennen via de turnkring van hun kroost. “We kennen de muziek van opener Tout Va Bien niet, maar we zijn wel heel benieuwd naar zijn optreden”, zegt Elke. “We komen vooral voor Bart Peeters”, vult Annick aan. “Ik heb hem al live gezien en vind hem geweldig.” Voor Elke is het de eerste keer, “maar ik hoor hem heel graag bezig. Zo kunnen we nog genieten van de laatste zon, ik voel me zelfs op vakantie.”

Vrijwilligers Bregje, Elke, Siri en Xander. 

Vrijwilligers Bregje, Elke, Siri en Xander. © Koen Fasseur

Ook deze editie is een hoop vrijwilligers in de weer om alles in goede banen te leiden. Bregje (20) en Elke (22) van de Gidsen Hemiksem en Xander (22) en Siri (18) van Chiro Hemiksem zorgen voor de aflossing van de wacht. “Wanneer een vrijwilliger wil gaan eten of even naar toilet moet, zijn wij er om in te springen”, zegt Bregje. Maar het is niet alleen hard labeur voor de jongeren. De examens zitten erop, en een portie Bart Peeters kunnen ze ook wel smaken. “Tot je weer van me houdt is mijn favoriet. Een zielig nummer, maar wondermooi”, vindt Elke. “Ik ben met mijn mama al meermaals naar zijn concerten geweest”, vult Bregje aan. “Zijn optredens zijn altijd een groot feest”, zegt Xander.

Betalend festival

Naast gewerkt, moet er vooral genoten worden. Zo denken ook collega’s Luc (58) en Dirk (52) van de gemeente Niel erover. Luc was er negen jaar geleden ook al bij. “Ik vind het absoluut geen probleem dat het festival nu betalend geworden is”, zegt hij. Voor zijn collega Dirk is het de eerste keer. “Ik hou ervan hoe Bart Peeters een serieuze tekst op een humoristische manier kan brengen”, klinkt het. Ook zoon Daniël (29), die in een rusthuis in Schelle werkt, is er graag bij.

 

 ©  Koen Fasseur

Tout Va Bien mag met zijn melancholische nummers het festival in gang trekken. Achter zijn keyboard weet Jan-Wouter Van Gestel het publiek op een intieme manier te charmeren terwijl de grote massa arriveert. Om 20.30u is de festivalweide gezellig volgelopen voor publiekslieveling Bart Peeters. Samen met zijn Ideale Mannen krijgt hij het publiek met Poolijs meteen aan het swingen.

“We hebben nog nooit zo’n mooi publiek gehad. De weerspiegeling van de avondzon in de ramen van de abdij is wondermooi”, zegt de Boechoutse zanger. “Volgens Frank (De Boosere, red.) ging het pokkeslecht weer zijn, maar hij had ongelijk. Je ziet dat het nu écht zomer is.” Waarna hij samen met zijn violist in het rond springt en het publiek gewillig meedeint. Het belooft een mooie festivalzomer te worden in Hemiksem.

 

 ©  Koen Fasseur

LEES OOK. Dat wordt een ‘full house’ op Casa Blanca: Beach Boys brengen John Stamos mee naar Hemiksem

www.casablancaconcerts.be

Aangeboden door onze partners