Vorige maand richtte het Rivierenhof in Deurne al rookvrije zones in. Vanaf september weert de stad Antwerpen de sigaret in alle stedelijke sportinfrastructuur. 

Vorige maand richtte het Rivierenhof in Deurne al rookvrije zones in. Vanaf september weert de stad Antwerpen de sigaret in alle stedelijke sportinfrastructuur. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Alle stedelijke sportinfrastructuur rookvrij vanaf september: “We gaan clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld”

Antwerpen -

De stad gaat een rookverbod invoeren in alle stedelijke sportinfrastructuur. Vanaf september zou de sigaret geweerd worden. Roken kan dan enkel nog in aparte rookzones, zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters.

Jan Stassijns

Er liepen al proefprojecten in sportcentrum Wilrijkse Plein, Park Spoor Noord en de Rode Loop in Merksem, maar dit najaar worden alle stedelijke sportcentra en -terreinen rookvrij. Roken zal dan nog enkel kunnen in aparte rookzones, die zo veel mogelijk uit het zicht van jonge sporters worden ingericht. Dat blijkt uit het antwoord van schepen van Sport Peter Wouters (N-VA) op een vraag van N-VA-gemeenteraadslid Koen Laenens in de raadscommissie donderdagavond.

De stad wil zo mee gevolg geven aan Generatie Rookvrij, een initiatief van Kom op tegen Kanker en de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving die kinderen wil beschermen tegen tabaksverslaving. Generatie Rookvrij streeft naar een maatschappij waarin ieder kind, geboren na 2019 rookvrij kan opgroeien.

In een eerste fase gaat het enkel om de stedelijke sportinfrastructuur die als rookvrije zone worden ingesteld. Voor sportclubs die over eigen terreinen beschikken of een concessie hebben bij de stad Antwerpen geldt de verplichting niet. “We gaan de clubs niet dwingen, maar we geven als stad wel het goede voorbeeld en bieden advies en ondersteuning aan voor clubs die de stap willen zetten. Zo kunnen ze ook op infrastructuursubsidies rekenen voor het plaatsen van bijvoorbeeld een aparte rookzone.”

Voor toekomstige of vernieuwde concessies zal de verplichting wel gelden.

Schepen van Sport, Peter Wouters (N-VA). 

Schepen van Sport, Peter Wouters (N-VA). ©  Jan Van der Perre

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio