Antwerp Declaration voorgesteld op conferentie Europees extreemrechts in Handelsbeurs: ook dubieuze sprekers krijgen speechtijd

Meer dan duizend sympathisanten verzamelden donderdagavond in de Antwerpse Handelsbeurs voor een meeting van de Identiteit & Democratie partij (ID). Gastheer van dienst Vlaams Belang had “conservatieve, patriottische en nationalistische” sprekers uitgenodigd als Geert Wilders en Judit Varga van Fidesz, de partij van Hongaars premier Viktor Orbán. De boodschap: Europese identiteit en soevereiniteit onder het motto ‘Ons Europa’. Er werd ook een Antwerp Declaration voorgesteld.

Greg Van Roosbroeck

LEES OOK. STANDPUNT. Vlaams Belang wil geen afscheid nemen van extreem ranzige vrienden

Twee uur voor aanvang van de eerste speech was het al druk handen schudden in de Antwerpse Handelsbeurs. De organisatie was in handen van Identiteit en Democratie (ID), de Europese koepelpartij waarvan het Vlaams Belang deel uitmaakt. En het was Vlaams Belang-voorzitter en ID-kopstuk Tom Van Grieken die samen met oudgediende Gerolf Annemans gastheer mocht spelen in het neogotische gebouw. Dat deden ze voor heel wat internationale politici die, aldus de partij, “op dezelfde conservatieve, patriottische en nationalistische lijn zitten als Vlaams Belang”.

 ©  Joris Herregods

De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders was een van de sprekers. “Vlaanderen, zijn jullie al onafhankelijk?”, begon hij rond de klok van 22u. En hij vond dat Filip Dewinter, dat andere Vlaams Belang-kopstuk dat in de zaal zat, dringend maar eens burgemeester van Antwerpen moest worden.

Tom Van Grieken zelf, die de druk bijgewoonde conferentie mocht afsluiten, startte zijn speech ver voorbij de klok van 22 uur. De rode draad was toen allang gezet: een stevige sneer naar de Europese Unie, een snuifje “baas in eigen land”, gevolgd door luid applaus van de aanwezige sympathisanten en internationale ID-gasten.

 ©  Joris Herregods

Guy Verhofstadt

Fractieleider in het Europees Parlement Gerolf Annemans had het eerste woord. Hij gaf een sneer naar Open Vld’er Guy Verhofdstadt (“Aan Oekraïne en de Europese Unie, jullie mogen hem hebben”), en feliciteerde Marine Le Pen (RN) en haar resultaat in de Franse parlementsverkiezingen eerder deze week. Hij vroeg aan de voltallige handelsbeurs “een applaus tot in Parijs” en dat moest ook. Hoewel aangekondigd alsof ze ook live zou speechen in de Handelsbeurs, sprak Le Pen de zaal toe met een videoboodschap.

Judit Varga tekende een uurtje eerder gelukkig wel present, in levenden lijve. De Hongaarse minister van Justitie is lid van Fidesz, de partij van Hongaars premier Viktor Orbán. “Hongarije zet de Europese regels niet boven de nationale wetgeving”, zei Van Grieken daar eerder op de avond over. “En Varga is daar de spil van.” Van Grieken was zichtbaar trots dat Varga wilde komen speechen in Antwerpen.

Judit Varga van Fidesz, de partij van Hongaars premier Viktor Orbán ©  Joris Herregods

Ook dubieuze namen

Ook meer dubieuze figuren kregen spreektijd. De Estse politicus Martin Helme bijvoorbeeld, samen met zijn vader Mart Helme leider van de conservatieve volkspartij EKRE. Toen de twee in 2019 minister werden, maakten ze het White Power-teken, in extreemrechtse kringen symbool voor blanke suprematie. “Partijen als de onze hebben het recht om de regels te maken”, zei hij. “Niet de Europese Unie.”

Ook een bevlogen sprekende en luid toegejuichte André Ventura tekende present. De Portugees die voorzitter is van de snel groeiende rechtse partij Chega, had in zijn parlement tegen een collega van Afrikaanse afkomst gezegd dat ze naar “haar land” moest worden teruggestuurd. Tomio Okamura, de Tsjech die ooit opriep om met varkens in de buurt van moskeeën te komen, had afgezegd.

LEES OOK. De ene nog extremer dan de andere: Vlaams Belang nodigt dubieuze figuren uit op Europese meeting in Antwerpen

Geert Wilders, Gerolf Annemans en Tom Van Grieken.  ©  Joris Herregods

Antwerp Declaration

Eerder op de avond, in de Joseph Schaddezaal op de eerste verdieping Handelsbeurs, hadden Tom Van Grieken en Gerolf Annemans samen met Geert Wilders de Antwerp Declaration voorgesteld, een verklaring in acht punten om de boodschap van Europese identiteit en soevereiniteit die de hele avond door de Handelsbeurs zou klinken, kracht bij te zetten (zie kader onderaan).

“De Europese Unie is het grootste gevaar voor Europa”, zei Tom Van Grieken. “De Europese Unie is het probleem, niet de oplossing. Iedere gelegenheid wordt aangegrepen om meer macht naar de Europese Unie toe te trekken, en wij zijn het tegengif. De echte diversiteit zijn vrije, soevereine naties die hun eigen belang hebben.”

“Samenwerken met alle partijen is nodig”, zei Geert Wilders. “Maar als het gaat om politieke besluitvorming, dan moeten lidstaten soeverein zijn. Een democratie heeft een eigen identiteit nodig en kun je niet naar een subnationaal orgaan overdragen.”

De Antwerp Declaration werd gebald in achtspeerpunten

1. De afwijzing van de ‘Conferentie over de toekomst van Europa’

2. De herbevestiging van vrijwillige samenwerking tussen soevereine staten binnen Europa.

3. De afwijzing van transnationale EU-kieslijsten.

4. De afwijzing van het conditionaliteitsverordening, die lidstaten in een gecentraliseerdedwangbuis steekt.

5. De afwijzing van een EU-leger.

6. De herbevestiging van de grenzen van Europa waarbinnen de Europese burgers beschermdworden.

7. De herbevestiging van Europese samenwerking waarbij alle lidstaten hun rechten behouden.

8. Een oproep aan alle patriottische en conservatieve krachten om intens samen te werken inaanloop van de EP-verkiezingen van 2024.

 ©  Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners