De muurdecoraties hebben volgens het ziekenhuis een psychologische invloed op patiënten en bezoekers.  

De muurdecoraties hebben volgens het ziekenhuis een psychologische invloed op patiënten en bezoekers.  © Dirk Vertommen

Leerlingen en studenten versieren gangen AZ Sint-Maarten met kleurrijke muurdecoraties: “Positivisme uitstralen”

Mechelen -

De gangen van het AZ Sint-Maarten in Mechelen zien er vanaf nu iets anders uit. In samenwerking met de leerlingen van Colomaplus en de studenten van de Thomas More hogeschool werden er verschillende kleurrijke werken aangebracht op de muren. “We wilden dat de tekeningen positivisme uitstraalden”, zeggen de studenten.

Stijn Van de Sande

Sinds het gebouw van het AZ Sint-Maarten in 2018 in gebruik genomen werd, wordt er gewerkt met vijf kleurblokken. Die zorgen voor een vlotte oriëntatie en de kleuren staan symbool voor de diensten die zich in de blokken bevinden. Om die verschillende kleuren nog beter tot hun recht te laten komen, sloeg het Mechelse ziekenhuis de handen in elkaar met de leerlingen van Colomaplus en de studenten van Thomas More.

“Ze werkten verschillende ideeën uit met wisselende inhoudelijke thema’s”, zeggen grafisch vormgever Bianca Van den Broeck en directeur Nico Garmyn. “Daar werden uiteindelijk veertien ontwerpen uit gekozen. Die geven extra kleur aan het ziekenhuis en zorgen voor een nog betere oriëntatie. Daarnaast roepen kleuren ook emoties en gevoelens op. Extra kleur in onze gangen heeft dus ook een psychologische invloed op patiënten en bezoekers.”

Doordenkertje

Bij het ontwerpen van hun beelden hielden de studenten rekening met de thematiek van het ziekenhuis. “Maar we wilden dat de werken ook positivisme uitstraalden en dat ze boeiend blijven, hoe vaak je er ook naar kijkt. Daarom zit er in ieder werk een doordenkertje”, zegt postgraduaatstudente Kim. Scholiere Maria vult aan: “Het is leuk dat we dit voor het ziekenhuis mochten doen. Deze opdracht zal me in mijn creatieve carrière zeker helpen. Het is een boost voor mijn persoonlijk portfolio.”

“Ontwerpers hebben de taak om de wereld mooier te maken. We moeten onze creativiteit dan ook inzetten om de omgeving aangenamer, inclusiever en duurzamer te maken”, zegt Stefan Van Ouytsel van Thomas More. Docente Annelore Bruynseraede van Colomaplus beaamt dat. “Het is fijn dat schoonheid en creativiteit in een ziekenhuis een plaats krijgen. En zeker als dit door jonge studenten aangebracht kan worden.”

Eén van de werken in het AZ Sint-Maarten.

Eén van de werken in het AZ Sint-Maarten. © Dirk Vertommen

Nico Garmyn van het AZ Sint-Maarten geeft uitleg bij één van de muurdecoraties.

Nico Garmyn van het AZ Sint-Maarten geeft uitleg bij één van de muurdecoraties. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio