© Google

Vooruit-Groen wil beroep aantekenen tegen bouwvergunning Mariahof maar botst op ‘nee’. “Juridisch niet mogelijk”

Berchem -

Op de Berchemse districtsraad deze week vroeg oppositiefractie Vooruit-Groen via een motie om als districtsraad beroep aan te tekenen tegen de bouwvergunning voor de ontwikkeling van de site Mariahof. Dat voorstel botste op een ‘nee’ van de meerderheid. “Als district hebben wij daar de bevoegdheid niet voor”, aldus districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA).

Elien Van Wynsberghe

De goedkeuring door het stadsbestuur van de bouwaanvraag voor de ontwikkeling van de site Mariahof op en rond de Uitbreidingstraat in Berchem botst op flink wat tegenstand. Eerder liet een handvol buurtbewoners weten beroep te hebben aangetekend bij de Provincie. Oppositiefractie Vooruit-Groen vroeg deze week op de districtsraad om als raad hetzelfde te doen.

“Vorig jaar in april heeft de districtsraad via stemming van meerderheid tegen oppositie een gunstig advies uitgebracht over het project van het Mariahof”, aldus districtsraadslid Lucy Verbraeken. “Ondertussen heeft ook de gemeenteraad dit project een gunstig advies verleend en heeft ze de opmerkingen die de districtsmeerderheid in haar gunstig advies had verwerkt en alle bezwaren die via het omgevingsloket door de buurtbewoners waren aangebracht, naast zich neergelegd.”

Daar wil de fractie zich niet bij neerleggen. “We willen daarom vragen aan de raad om gezamenlijk een beroepschrift in te dienen bij de bestendige Deputatie.” Maar die motie werd niet aanvaard door de meerderheid.

“Wij hebben destijds een gunstig advies gegeven mits een heel aantal opmerkingen en bezorgdheden”, reageert districtsburgemeester Evi Van der Planken (N-VA). “Beroep aantekenen kunnen wij als district niet doen. Wij hebben geen rechtspersoonlijkheid. Als district vormen wij bovendien een onderdeel van de stad. Dat zou dus betekenen dat we beroep tegen onszelf zouden aantekenen. Daarom hebben wij de motie afgekeurd.”

“Maar we begrijpen de bezorgdheden zeker”, aldus Van der Planken nog. “Wel moet het gezegd dat veel van de beschikbare informatie over het bouwproject de bewoners blijkbaar niet heeft bereikt. Die informatie is te vinden op de website www.masterplan-mariahof.be.”

Een simulatiebeeld van de site.

Een simulatiebeeld van de site. © copyright Alides & CORES Development

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio