© ATV

Straks legaal zwemmen in de vaart? Minister is voorstel burgemeester Maarten De Veuster erg genegen

Schoten -

Mag er straks opnieuw legaal verkoeling gezocht worden in het kanaal Dessel-Schoten? Het voorstel van Vlaams Parlementslid en Schotens burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) om bepaalde zones hiervoor af te bakenen, kan alleszins op de steun rekenen van bevoegd minister Lydia Peeters (Open Vld).

Jan Auman

Begin vorige eeuw was de vaart een toeristische trekpleister met recreatiepark Bobyland, de veerhuizen Wenduine en Westende en overvolle trams met puffende sinjoren op weg naar Schoten om er in de vaart verkoeling te zoeken. Een frisse duik in het kanaal nemen, gebeurt al sinds de ingebruikneming van de waterweg ruim 150 jaar geleden. Het heeft eigenlijk nooit echt gemogen en zo staat het ook in het politiereglement, maar de overheden en ordehandhavers lieten baders meestal begaan, tenzij er botulisme of blauwalgen gevonden werden in het water en de gezondheid van de zwemmers in gevaar dreigde te komen.

Vandaag is zwemmen in de vaart uitdrukkelijk verboden. Dat maken deze borden duidelijk.

Vandaag is zwemmen in de vaart uitdrukkelijk verboden. Dat maken deze borden duidelijk. © JAA

De laatste jaren wordt het zwemverbod uitdrukkelijk opnieuw gecommuniceerd en gehandhaafd, het hele jaar door. Dat gebeurt aan de hand van vier permanente borden met tekst en pictogram die op evenveel locaties aan de waterkant verankerd werden, niet toevallig aan sas 8 en brug 13. Dat zijn twee geliefde plekken voor zwemmers.

Sterker nog: wie toch een plons waagt, riskeert een GAS-boete die kan oplopen tot 350 euro. Schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA) pleitte er zes jaar geleden al voor – toen hij nog gewoon gemeenteraadslid was – om zwemmen in open water opnieuw toe te laten. Burgemeester Maarten De Veuster, die bekent dat hij als jongeling ook wel eens in de vaart te vinden was, heeft al meermaals laten verstaan voorstander te zijn van het creëren van ‘vergunde zwemzones’ op zijn grondgebied. Ook omdat de ordehandhavers wel wat anders te doen hebben dan zwemmers uit de vaart te halen.

Maarten De Veuster stelde de vraag in het Vlaams Parlement.

Maarten De Veuster stelde de vraag in het Vlaams Parlement. © RR

“Niet ik, maar minister Lydia Peeters is ‘baas’ over de vaart. En dus heb ik haar, ook namens andere collega-parlementsleden met waterwegen op hun grondgebied, de vraag gesteld in het Vlaams Parlement”, aldus De Veuster. “En tot mijn grote voldoening gaat minister Peeters mee in dit verhaal. Ze gaat hierover nu in overleg met De Vlaamse Waterweg. De gemeente Schoten zal op haar vraag in ieder geval al een suggestie overmaken en hopelijk kan er dan volgend jaar al opnieuw op welbepaalde plaats(-en) in onze vaart gezwommen worden.”

“Uiteraard moet de waterkwaliteit in orde zijn, en mogen we niet toelaten dat er gezwommen wordt in de buurt van ‘kunstwerken’ zoals sluizen of beweegbare bruggen”, vervolgt parlementslid Maarten De Veuster. “En laat het duidelijk zijn dat de binnenvaart steeds voorrang moet hebben op het zwemplezier. Welke zones in aanmerking komen gaan we nu rustig bekijken. Of ik me na openstelling van de legale Schotense zwemzone zelf aan de eerste duik zal wagen, dat zien we nog wel. Bij een bommetje raad ik de mensen wel aan afstand te houden, willen ze geen nat pak oplopen.”

 

 © JAA

 

 © JAA

En toen was zwemmen in de vaart nog heel gewoon...

En toen was zwemmen in de vaart nog heel gewoon... © RR

Aangeboden door onze partners