Onder meer op het strand is het een drukte van jewelste. 

Onder meer op het strand is het een drukte van jewelste. ©  Bert De Deken

IN BEELD. 23.000 kinderen sluiten schooljaar af op zonovergoten 28ste editie Pennenzakkenrock

Mol -

Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer verwelkomde donderdag 23.000 kinderen en 2.000 leerkrachten op de 28ste editie van Pennenzakkenrock. Het werd een zonnige editie waarbij veel kinderen het water van de zwemvijver opzochten. Daarnaast konden de jonge festivalgangers genieten van diverse optredens of zich uitleven op de vele attracties.

Pennenzakkenrock staat bij veel scholen op de jaarkalender vastgepind als de afsluiter van het schooljaar. Nadat het kinderfestival door de coronapandemie twee jaar niet kon plaatsvinden, was de ontlading dit jaar des te groter op Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer.

Al bij het start van het festival in de voormiddag is het een drukte van jewelste. Bussen vol uitgelaten kinderen rijden af en aan. De leerlingen van scholen in de buurt trekken er massaal met de fiets op uit. Op het festivalterrein heerst er een zomerse sfeer. De zon schijnt en het is warm, maar de gevreesde hitte blijft uit.

Maité, Loor, Matteo, Brent en Emile van De Regenboog Geel. 

Maité, Loor, Matteo, Brent en Emile van De Regenboog Geel. ©  Bert De Deken

Terwijl aan het hoofdpodium de Ketnetband aan het spelen is, zijn Maité Werrens, Loor Vanaeken, Matteo Werrens, Brent Verhulst en Emile Van Esch van basisschool De Regenboog uit Geel aan het picknicken op het strand. “Wij zijn van het vijfde leerjaar en komen hier voor het eerst”, vertellen ze. “Gelukkig kan Pennenzakkenrock dit jaar wel plaatsvinden, want dit willen we niet missen. Er valt hier zo veel te beleven. Zo gaan we straks nog activiteiten doen zoals boogschieten en de diverse attracties. En natuurlijk het optreden van Camille bijwonen.”

Enkele leerlingen van Sint-Clara Arendonk, onder wie Valerio, Axel en Jens. 

Enkele leerlingen van Sint-Clara Arendonk, onder wie Valerio, Axel en Jens. ©  Bert De Deken

Valerio Bleumink, Axel Van Gils en Jens Dielens van Sint-Clara uit Arendonk zijn net iets aan het eten. “Zo meteen gaan we eens rondzien naar wat er allemaal te beleven valt”, vertellen ze. “En nadien gaan we zwemmen. Het is mooi weer en we hebben onze zwemspullen mee. Er is zo veel te doen en ook de muziek is heel leuk.”

Pennenzakkenrock wordt niet alleen bezocht door scholen uit de Kempen en andere plaatsen in onze provincie. Ook uit andere hoeken van Vlaanderen komen er kinderen het einde van het schooljaar vieren. Zo is een groepje van GBS Vossem uit het Vlaams-Brabantse Tervuren een plaatsje aan het uitkiezen in het gras.

Het groepje van GBS Vossem met leraar Gürhan Ay. 

Het groepje van GBS Vossem met leraar Gürhan Ay. ©  Bert De Deken

“We hebben een aantal vaste plaatsen waar onze leerlingen naar toe kunnen om even iets te drinken en zich in te smeren tegen de zon”, vertelt leraar van het zesde leerjaar Gürhan Ay.

“Ik ben als leerkracht al een paar keren op Pennenzakkenrock geweest en dan weet ik de goede plekjes leggen. We schuiven om het aantal uren wel op naar een andere plek zodat we altijd dicht bij bijvoorbeeld de kermisattracties of het strand zijn. De leerlingen hebben echt naar het festival uitgekeken. Pennenzakkenrock heeft ook drie grote troeven: de optredens, de attracties en natuurlijk het water.”

Enkele leerlingen van GBS Vossem in het water. 

Enkele leerlingen van GBS Vossem in het water. ©  Bert De Deken

Dat de zwemvijver een serieuze trekpleister is op Pennenzakkenrock merken we wanneer we later enkele leerlingen van het groepje tegenkomen op het strand. Ze genieten van op het water van het concert van Camille. “Het water is in het begin een beetje fris, maar na een tijd is het best aangenaam”, vertellen ze. “En van hieruit hoor je de muziek ook heel goed.”

Op het hoofdpodium is het intussen heel druk voor het optreden van Camille. De zangeres is immens populair is. Wanneer ze op het podium komt, wordt ze op een luid gejuich onthaald en het publiek zingt haar hits zoals ‘Vuurwerk’ luidkeels mee.

Juno, Nicolas en Ibe van Het Vliegertje aan het DJ-podium. 

Juno, Nicolas en Ibe van Het Vliegertje aan het DJ-podium. ©  Bert De Deken

Maar Pennenzakkenrock heeft meer te bieden dan water en muziek. Zo staat er verderop het domein een heuse kermis opgesteld met diverse spectaculaire attracties. En op het dj-podium kunnen kinderen zelf ook hun draaikunsten etaleren. Juno Onsia, Nicolas Lebon en Ibe Nys van basisschool het Vliegertje in Deurne rusten even uit aan het dj-podium. “Hier valt zo veel te beleven. De muziek is heel goed en er zijn heel wat leuke attracties”, zeggen ze.

Siebe, Anna, Lena en Daudi van De Meikever uit Witgoor. 

Siebe, Anna, Lena en Daudi van De Meikever uit Witgoor. ©  Bert De Deken

Siebe Mariën, Anna Witpaard, Lena Salvo en Daudi Mbuga van het vierde leerjaar van basisschool De Meikever uit Dessel-Witgoor komen net uit de lambada, een van de kermisattracties. “We zijn daarnet al even verdwaald geraakt, maar gelukkig vonden we onze weg terug”, vertellen ze. “Er zijn hier heel leuke attracties. Zo gaan we nu aanschuiven aan het spookhuis. We zijn ook heel blij dat we Pennenzakkenrock mogen meemaken. Hopelijk komen we later nog terug.”

Monica, Elif en Sally Jane van basisschool De Trampoline Deurne. 

Monica, Elif en Sally Jane van basisschool De Trampoline Deurne. ©  Bert De Deken

Op het strand zoeken Monica Gabriela, Elif Bahreci en Sally-Jane Smets van basisschool De Trampoline uit Deurne het water op. “Het is prachtig weer om te zwemmen”, zeggen ze. “Pennenzakkenrock is ook een fantastisch festival. Dit hadden we niet willen missen.”

Leerlingen Sint-Rita. 

Leerlingen Sint-Rita. ©  Bert De Deken

Enkele leerlingen van basisschool Sint-Rita uit het Limburgse Sint-Truiden poseren graag voor de foto. “Het is een heel leuk festival. Vooral dat je hier zoveel vrijheid hebt, is heel leuk. Je hoeft bijvoorbeeld niet per se op een drukke plek staan om van de muziek te genieten. We hebben al veel dingen gedaan. Zo hebben we de Skyfall gedaan, een heel spannende attractie. En nu gaan we een frietje eten”, vertellen ze.

Leerkrachten Ella Vermeylen en Bart Deckx. 

Leerkrachten Ella Vermeylen en Bart Deckx. ©  Bert De Deken

Veel scholen uit de regio hebben al een vaste stek op Pennenzakkenrock. Dat is onder meer het geval bij basisschool Mozawiek in Mol-Ezaart. “De leerlingen weten dat hier altijd een leraar is bij wie ze terechtkunnen als ze vragen hebben”, zeggen leerkrachten Ella Vermeylen en Bart Deckx.

“We komen ook altijd met een grote groep naar Pennenzakkenrock, omdat het vlakbij is en we er met de fiets naar toe kunnen. We zijn hier nu met een tweehonderdtal leerlingen. Van het derde leerjaar tot en met het zesde. Voor die laatsten is het ook een afsluiter van hun lagere schoolperiode. En het is natuurlijk het begin van de grote vakantie, ook voor ons.”

Veel plezier aan het hoofdpodium. 

Veel plezier aan het hoofdpodium. © Bert De Deken

De 28ste editie van Pennenzakkenrock is volgens de organisatie goed verlopen. “Het is heel mooi weer. Warm, maar niet zo warm als eerder was gevreesd. Maar we hebben wel voldoende waterpunten waar de kinderen hun inwisselbare drinkbeker of drinkfles kunnen bijvullen. En daarnaast hebben we iedereen gevraagd om zeker voldoende zonnecrème te smeren. Dat wordt ook goed opgevolgd”, zegt Dorien Hofkens van het Zilvermeer.

 

 ©  Bert De Deken

Onder meer Camille trad op. 

Onder meer Camille trad op. ©  Bert De Deken

 

 ©  Bert De Deken

  (Tommy Maes )

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio