Peter Constandt draagt het bevel over aan zijn broer Miguel. 

Peter Constandt draagt het bevel over aan zijn broer Miguel. © Marc Peeters

Korpscommandant 29 Bataljon Logistiek wordt opgevolgd door zijn broer: “Dat is uiteraard heel bijzonder”

Herentals, Grobbendonk -

Tijdens een militaire plechtigheid op de Grote Markt in Herentals heeft luitenant-kolonel Peter Constandt het bevel over het 29 Bataljon Logistiek uit Grobbendonk overgedragen aan zijn broer Miguel Constandt. Dat een korpscommandant opgevolgd wordt door een broer is zeer uitzonderlijk. Meer nog, niemand van de aanwezigen kon zich een gelijkaardig geval herinneren.

Marc Peeters

De commandoperiode van een ‘commanding officer’ over een militair bataljon bedraagt doorgaans zo’n drie jaar. Hogere officieren kunnen zich kandidaat stellen voor de opvolging, maar dan zijn er nog heel wat criteria waaraan moet voldaan worden en komen diverse kandidaten in aanmerking. “Dat het mijn broer is geworden, is uiteraard wel bijzonder”, meent de afscheidnemende Constandt.

Tijdens zijn afscheidswoordje ging dank uit naar al het personeel van het 29 Bataljon Logistiek. “We hebben de voorbije jaren nooit stilgezeten. Ook niet tijdens de coronapandemie. We hebben tijdens de eerste maanden logistieke bijstand verleend en nadien ruimte ter beschikking gesteld voor de inrichting van een vaccinatiecentrum. We hebben ook hulp geboden aan de slachtoffers van de wateroverlast in Wallonië.”

Samen met het hoofd van de landcomponent schouwt Peter Constant een laatste maal zijn troepen.

Samen met het hoofd van de landcomponent schouwt Peter Constant een laatste maal zijn troepen. © Marc Peeters

Miguel Constandt kent de uitdaging waarvoor hij staat. “Heel wat oudere en ervaren mensen bereiken de leeftijd waarop ze het bataljon verlaten. Daar tegenover staan de jongeren die onze rangen komen vervoegen. We zijn blij met de nieuwkomers en het mogen er nog meer zijn, maar ze hebben nog niet dezelfde ervaring. We streven ernaar die overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Peterstad

De nieuwe korpscommandant wil de nauwe banden die zijn broer had met het lokale bestuur van Grobbendonk en peterstad Herentals onderhouden. Het is omwille van het peterschap dat de plechtige overdracht van het commando werd georganiseerd op de Grote Markt in Herentals.

Het vaandel van het bataljon wordt gepresenteerd.

Het vaandel van het bataljon wordt gepresenteerd. © Marc Peeters

Het 29 Bataljon Logistiek verzorgt logistieke steun op het vlak van materieel, ravitaillering, diensten, transport en munitie. Dit zowel in België als ter ondersteuning van buitenlandse operaties en oefeningen. Voor het uitvoeren van al deze gespecialiseerde opdrachten kan het bataljon een beroep doen op technisch competente en gespecialiseerde medewerkers. Niet voor niet is het devies van het bataljon ‘Vis unita fortior’ of ‘Samen staan we sterker’.

De broers Constandt zijn afkomstig uit West-Vlaanderen. Er is nog een derde broer, eveneens militair. Maar die maakt deel uit van de luchtcomponent en zal dus wellicht nooit commandant worden van een bataljon dat deel uitmaakt van de landcomponent.

 

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio