Archiefbeeld: de fietstocht langs SAVE-borden vond in 2018 voor het eerst plaats in de omgeving van Turnhout. 

Archiefbeeld: de fietstocht langs SAVE-borden vond in 2018 voor het eerst plaats in de omgeving van Turnhout. © Wouter Adriaensen

Ouders van verongelukte kinderen fietsen langs herdenkingsborden: “Word nooit lid van onze vereniging”

Hulshout, regio -

Een aantal ouders van dodelijke verkeersslachtoffers maakt op zondag 26 juni een symbolische fietstocht langs een tiental SAVE-borden in de regio. Het vertrek is om 9u gepland aan het Sportpark Joris Verhaegen in Hulshout. In een dikke tien jaar tijd verongelukten in die omgeving drie jonge mensen op korte afstand van elkaar. Twee broers overleden er in 2004 en 2014 bij volledig ongerelateerde ongevallen.

Kristof Van Rompaey

De nabestaanden fietsen zondag langs herdenkingsborden in Heist-op-den-Berg, Herentals, Herselt, Hulshout, Olen en Westerlo. Initiatiefnemer Jan Meeusen, zelf lid van de lotgenotenvereniging Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK), organiseerde de tocht voor het eerst in 2018 in de buurt van Turnhout. Dat deed en doet hij namens het Lokaal Contact Team (LCT) Antwerpen van OVK. Zijn eigen dochter kwam op 7 mei 2013 om het leven in Vosselaar.

In 2019 vond een editie van de fietstocht plaats in de Rupelstreek, vorig jaar in de streek Essen-Kalmthout. Nu is de regio Herentals-Hulshout-Westerlo aan de beurt. “OVK organiseerde al praatgroepen en praatwandelingen”, legt Meeusen uit. “Gaandeweg ontstond het idee om ook eens te fietsen. Waarom dan niet langs de plaatsen waar onze kinderen verongelukt zijn? We kregen toen direct vrij veel enthousiaste reacties van ouders. Ook familieleden en vrienden ontvangen we trouwens met open armen tijdens de rit.”

Streven naar nul

“Word nooit lid van onze vereniging”, zo luidt een allesomvattend motto van OVK. “Ik denk dat iedereen wel begrijpt wat daarachter schuilt”, stelt Meeusen. “We krijgen wel eens de vraag of het geen verschrikkelijke opdracht is om als ouder onderweg tijdens de tocht om de zoveel minuten stil te staan bij een ander dodelijk ongeval. ‘Je gaat het verdriet toch niet opzoeken’, klinkt het dan. Maar zo ervaren wij dat niet. Het gaat ons vooral om de steun die we ondervinden. De collectiviteit overheerst op zo’n moment even het individuele verdriet.”

De locaties van de  Save-borden waarlangs de deelnemers zondag fietsen.

De locaties van de Save-borden waarlangs de deelnemers zondag fietsen. © rr

Naast een herinnerings- en steunmoment voor betrokken ouders en familieleden hoopt OVK met de fietstocht ook de verantwoordelijkheid van elke weggebruiker nog eens aan te scherpen. “Als je het nieuws de voorbije maanden hebt gevolgd, dan zie je het aantal dodelijk ongevallen terug stijgen”, stelt Meeusen. “Politici hebben het graag over hun streven naar nul dodelijke slachtoffers, maar om dat waar te maken, is er nog serieus wat werk aan de winkel. Wat ik nog wil benadrukken: onze kreet naar een veiligere verkeerscultuur geldt niet alleen voor automobilisten of vrachtwagenbestuurders. We richten ons tot alle weggebruikers, dus ook tot fietsers en voetgangers. Al wie de openbare weg gebruikt, moet de code respecteren.”

Zwart punt

Het Industriepark in Hulshout, waar de tocht zondag om 9u vertrekt, is doorheen de jaren een bijzonder zwart punt geweest. Niet ver van elkaar kwamen er Lisa (overleden in 2003) en broers Michel (2004) en Peter (2014) om het leven. “Tijdens onze fietstocht van zondag bezoeken we een specifiek bord waar de mama er niet bij zal zijn”, zegt Meeusen. “Ze juicht ons initiatief wel enorm toe, maar wil niet meer op de plek van het ongeval komen. Voor haar klopt dat emotioneel niet, iets waar we uiteraard alle begrip voor hebben.”

De rit van zondag is ongeveer 48 kilometer lang. Aan elk SAVE-bord is een moment voorzien om met de betrokken ouders stil te staan bij hun verschrikkelijke verlies. “We fietsen door een mooie natuuromgeving en maken ook tijd voor de kinderen langs wiens bord we niet passeren of voor wie er (nog) geen bord geplaatst is. Begeleiding en seingevers zijn voorzien. Vergeet zeker je fluohesje niet.”

www.ovk.be

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio