De Wondertuin en BuSo Sint-Janshof werden verkozen tot Schoonste School van Mechelen. 

De Wondertuin en BuSo Sint-Janshof werden verkozen tot Schoonste School van Mechelen. © Stad Mechelen

Basisschool De Wondertuin en BuSo Sint-Janshof verkozen tot Schoonste Scholen van Mechelen

Mechelen -

Basisschool De Wondertuin en de secundaire school voor buitengewoon onderwijs Sint-Janshof zijn de Schoonste Scholen van Mechelen. Het afgelopen jaar werd er in de scholen fors ingezet op initiatieven rond duurzaamheid, afvalpreventie en klimaatbewustzijn. De scholen ontvangen van de stad een cheque van 500 euro.

Stijn Van de Sande

Sinds 2015 kunnen scholen deelnemen aan het project Afvalarme school van Ivarem. Ze engageren zich om te werken rond verschillende duurzame thema’s zoals circulaire economie, klimaatverandering en voedselverspilling. Per initiatief krijgt de school een propere planeet. Scholen die intekenen op de campagne Afvalarme School en daarnaast ook deelnemen aan het project Operatie Proper van Mooimakers, maken kans op de titel Schoonste School van Mechelen.

Die titel gaat dit jaar onder meer naar De Wondertuin. De basisschool verzamelde elf propere planeten en nam ook enkele extra initiatieven, zoals een gsm-inzamelactie. Als beloning kregen ze een optreden van mentalist Stefan Paridaen. Ook BuSo Sint-Janshof werd bekroond als Schoonste School. Zij verzamelden maar liefst zeventien propere planeten van Ivarem en deden ook nog heel wat andere dingen, zoals een klimaatmars en een zwerfvuilactie. Zij krijgen een gepimpte afvalcontainer.

Milieubewustzijn

Beide scholen ontvangen van het stadsbestuur ook nog een cheque van 500 euro. “Op een speelse manier leerden deze kinderen en jongeren over het belang van milieu, klimaat en de zorg voor onze planeet”, zegt schepen van Duurzaamheid Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Ze leren afval voorkomen, composteren en recycleren en ze ervaren hoe materialen hergebruikt worden om de afvalberg te verkleinen. Dat milieubewustzijn is zeer belangrijk, de toekomst is immers van hen.”

“Het is positief dat scholen inzetten op natuur- en milieueducatie”, zegt Onderwijsschepen Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+). “Want onderzoek toont aan dat de natuur een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. De natuur is goed voor de zintuigen, motoriek, concentratie, denkvermogen en creativiteit. Maar ook voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden door samen buiten spelen en de bewustwording van kinderen op het vlak van natuur en duurzaamheid.”

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio