De nieuwe vrijetijdssite in de Leliestraat heeft een naam: ’t Gewent.

De nieuwe vrijetijdssite in de Leliestraat heeft een naam: ’t Gewent. © Dirk Vertommen

Nieuwe vrijetijdssite met evenementenzaal en bibliotheek heet ’t Gewent: “Er zal altijd iets te beleven zijn”

Sint-Katelijne-Waver -

De nieuwe vrijetijdssite in de Leliestraat in Sint-Katelijne-Waver heeft een naam. Na een bevraging bij de bevolking werd gekozen voor ’t Gewent. De nieuwe vrijetijdssite omvat onder meer een fuif- en evenementenzaal, de bibliotheek en een jeugdhuis. Wanneer gestart kan worden met de bouw is nog onzeker.

Stijn Van de Sande

In de Leliestraat in Sint-Katelijne-Waver, vlak bij het gemeentehuis en recht tegenover supermarkt Aldi, plant het gemeentebestuur een nagelnieuw vrijetijdscomplex. Daarin worden niet alleen een grote fuif- en evenementenzaal ondergebracht, maar ook de bibliotheek en de Katelijnse afdeling van het Conservatorium vinden er een nieuw onderkomen. Tot slot komt er ook een jeugdhuis op de site.

“Het wordt een plek waar altijd wel iets te beleven is”, vertelt burgemeester Kristof Sels (N-VA), die ook bevoegd is voor Participatie. “We hadden er nog geen naam voor en daarom deden we een oproep naar onze inwoners om voorstellen in te sturen. Er kwamen 103 suggesties binnen. Daarbij was er één die er met kop en schouders bovenuit stak: ’t Gewent. We kozen er daarom voor om de vrijetijdssite die naam te geven.”

Tuinbouwkarakter

De naam refereert naar het tuinbouwkarakter van de gemeente. “Een gewent is een typisch kenmerk van de openluchttuinbouw die onze gemeente typeert”, legt Sels uit. “De tuinbouwers teelden hun groenten op verhoogde bedden of gewenten. Dat hielp om de oppervlakkige waterafvoer vooral in de winter en het voorjaar te verbeteren. Sinds de opmars van de tractors in de jaren zestig is deze manier van grondbewerking verdwenen.”

Wanneer de bouw van ’t Gewent begint, is nog onduidelijk. “We waren graag in mei begonnen met de bouwwerken”, zegt de burgervader. “Maar tijdens de beroepsprocedure is er een beroep ingesteld. De aanvraag wordt nu opnieuw onderzocht door het provinciebestuur. Dat kan mogelijk leiden tot aanpassingen. De bouw duurt ongeveer anderhalf jaar. De doelstelling om eind volgend jaar te openen, halen we niet. We mikken nu op het voorjaar van 2024.”

Een impressie van ’t Gewent.

Een impressie van ’t Gewent. © LAVA Architecten

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio