De speelse Vizazi zorgt altijd voor animo in het gorillaverblijf. 

De speelse Vizazi zorgt altijd voor animo in het gorillaverblijf. ©  Jan Van der Perre

Morgen feest voor gorillameisje Vizazi: publiekstrekker met wit duimpje wordt al twee jaar

Antwerpen -

Vizazi wordt vrijdag 2 jaar en is een echte hartenbreker. De gorillababy is intussen een peuter die nog wel in de gaten wordt gehouden door haar mama, maar intussen toch al behoorlijk op haar eigen beentjes staat. Naast de schattige babykuren, merken vele bezoekers haar wit duimpje op.

Bieke Lathouwers

De verzorgers vieren Vizazi‘s verjaardag met een groenteverrassing in de vorm van haar naam. Die zetten ze vrijdag na de middag klaar op het buitenterras. Fans kunnen meekijken vanaf 13.15u en om 13.45u is er nog een verzorgersbabbel bij de mensapen.

Zoofans maken intussen al twee jaar aan de lopende band filmpjes van Vizazi, bengelend op de rug bij haar mama, ravottend met halfzus Thandie (4) of vlooiend bij papa Matadi. Ook tante Amahoro geniet van de spelende kleintjes. Gorilla’s leren door na te apen. Ze leren van anderen en doen dat op een spelende manier.

Thandie en Vizazi plagen elkaar, maar ook de volwassen dieren. Soms op een manier dat je denkt dat ze toch wel eens een stevige trek zouden krijgen van hun vader. Zilverrug Matadi is een enorme kerel, maar hij laat Vizazi gewoon doen als ze hem in zijn gezicht, op zijn buik of aan zijn voeten duwt. Het is opvallend dat hij ontzettend veel kan verdragen van die kleine plaaggeest.

“Alleen als er eten in het spel is, dan is hij minder geduldig”, weet Zoo-woordvoerster Ilse Segers. “Van zijn eten moet iedereen afblijven, hoe klein of schattig ook, daar geldt een nultolerantie. Alleen de dominante vrouw, sinds de geboorte van Vizazi is dat Mambele, mag iets dichter komen tijdens het eten. Iedereen blijft op minstens vijf meter afstand, maar Mambele haar graaicirkel voor voedsel is verkleind naar twee meter.”

Vizazi op het binnenterras. 

Vizazi op het binnenterras. ©  Jan Van der Perre

Bezoekers herkennen Vizazi niet alleen aan haar gestalte, ze is nog duidelijk het kleinste kindje van de klas, maar ook aan haar opvallend roze duimpjes en aan het witte plukje haar op haar kont. Dat wit kenmerken wit plekje is typisch voor babygorilla’s. Het zit op de plek waar bij andere apen hun staart begint, maar mensapen (gorilla’s, chimpansees, bonobo’s en orang-oetans) hebben geen staart. Hoe het dan komt dat kleine aapjes daar een witte vlek hebben in hun donkere pels, is voor wetenschappers een raadsel.

Carte blanche voor deugnieterij

“Feit is dat het gedrag van volwassen apen naar kleintjes toe verandert. Ze zijn toleranter en laten meer toe. Daarom denkt men dat het een soort van sein is, een boodschap naar groter apen om te zeggen: ik ben nog een klein aapje en ik moet nog veel leren. Laat me maar wat uittesten en proberen. En wordt vooral niet te snel boos hè”, zegt Ilse Segers. “Een soort carte blanche voor deugnieterij.”

Vizazi heeft een opvallend wit duimpje. 

Vizazi heeft een opvallend wit duimpje. ©  ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

Gorilla’s worden niet geboren met die vlek, die verschijnt pas na enkele maanden en steekt fel af in de donkerbruine, zwarte pels. Meestal verdwijnt ze nadat de kleintjes gespeend zijn en geen melk meer drinken bij hun moeder. Dat gebeurt rond de leeftijd van 3 à 4 jaar. Dan moeten de jonge dieren zich aan de regels van de groep houden. Bij grote zus Thandie zie je dat wit plukje ook zo goed niet meer. Het is al een beetje vervaagd.

Die andere opmerkelijke eigenschap: Vizazi haar klein roos duimpje, is iets van een andere orde. Dat blijft waarschijnlijk altijd zo en is echt uniek. En nee, het komt niet doordat Vizazi duimt, wel doordat er een pigment ontbreekt die kleur geeft aan de huid. Naast het roze duimpje heeft Vizazi ook roze vlekjes op haar handpalmen en voetzolen. Bij mensen komen ook pigmentvlekken voor, de bekendste zijn sproetjes, moedervlekken en ouderdomsvlekken. Het zorgt verder voor geen problemen, ze heeft er helemaal geen last van. Ze doet het prima als tweejarige meid.

Vizazi met mama Mambele. 

Vizazi met mama Mambele. ©  ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio