© ATV

Minister Peeters bezoekt Turnhoutsebaan: “We kiezen voor koning fiets in plaats van koning auto”

Borgerhout -

Op de Turnhoutsebaan wordt volgende week woensdag gestart met het aanbrengen van de rode slemlaag. De finishing touch zeg maar alvorens de baan in gebruik kan worden genomen als fietsstraat. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) kwam donderdagmiddag even poolshoogte nemen.

Elien Van Wynsberghe

De laatste herstellingen aan het wegdek worden op dit moment afgewerkt. Intussen gaan de palen met verkeersborden de grond in die weggebruikers erop moeten wijzen dat de Turnhoutsebaan een fietsstraat is. Of beter gezegd, wordt. De borden zijn voorlopig nog afgeplakt met zwarte tape. “Maar van zodra de rode laag op het wegdek is aangebracht en de straat gebruiksklaar is, dan gaat die tape eraf en is de Turnhoutsebaan officieel een fietsstraat”, aldus Lydia Peeters donderdagmiddag tijdens een kort bezoekje aan de straat.

Het aanbrengen van die rode laag is erg weersafhankelijk. Regent het niet, dan starten die werken woensdag en zullen ze zo’n tien dagen in beslag nemen. “Zaterdag, tijdens Borgerrio mogen de Borgerhoutenaren afscheid nemen van de Turnhoutsebaan zoals ze vandaag is.”

Minister Peeters brengt een kort bezoek aan de straat.

Minister Peeters brengt een kort bezoek aan de straat. © Dirk Kerstens

Het is deze maand precies een jaar geleden dat minister Peeters actiegroep Pak ze aan, de Turnhoutsebaan op haar kabinet ontving. “Toen hebben we beslist om niet enkel op lange termijn maar ook op korte termijn iets te doen. Kijk je naar de verkeersveiligheidscijfers van de Turnhoutsebaan, dan zie je dat een snelle actie nodig was.”

En die snelle actie, dat is dus de invoering van een fietsstraat. Automobilisten zullen hun snelheid binnenkort moeten beperken tot 30 km/u en mogen bovendien geen fietsers inhalen. Een mobiele camera zal in eerste instantie handhaven op het naleven van de snelheidsbeperkingen. Nadien wordt een installatie geplaatst die ook het inhalen via de trambedding en roodlichtnegatie in beeld brengt.

Of er tot die installatie er komt zal gehandhaafd worden op het inhalen van fietsers? “We gaan ervan uit dat de Antwerpse politie dat inderdaad zal doen”, aldus Peeters. “Maar bij deze ook meteen een oproep aan de weggebruikers van de Turnhoutsebaan om de regels te respecteren. Fietsers hebben nu geen ruimte op de rijbaan. Niets doen is geen optie. En dus kiezen we voor koning fiets in plaats van koning auto.”

Aangeboden door onze partners