© RTV

Na tumultueuze start zomer voert De Nekker digitale identiteitscontrole in: “Geregistreerde amokmakers preventief weren”

Mechelen -

Na de recente incidenten voert het provinciaal sport- en recreatiedomein De Nekker in Mechelen zo snel mogelijk digitale identiteitscontrole in. Dat heeft de deputatie van de provincie Antwerpen beslist en het gebeurt op voorstel van de Mechelse burgemeester. “Het idee is om mensen die geregistreerd staan als amokmakers preventief te weren uit het park”, zegt Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). Hij heeft ook al acht personen een plaatsverbod opgelegd.

Sven Van Haezendonck

Zonder online ticket kom je De Nekker deze zomer niet meer in. Het aantal tickets dat je kunt kopen, is tien en het aantal bezoekers wordt beperkt tot maximum drieduizend. Dat zijn de maatregelen die bevoegd gedeputeerde Mireille Colson (N-VA) woensdag aankondigde, maar nu gaat de deputatie nog een stap verder. “We voeren zo snel mogelijk digitale identiteitscontrole in”, zegt ze.

Bestaat al in stedelijke fuifzaal

Een soortgelijk systeem bestaat al langer in de stedelijke fuifzaal De Loods. Wie eerder door de politie werd geverbaliseerd voor een misdrijf, komt op een lijst terecht met een tijdelijk toegangsverbod. De selectie gebeurt door een identiteitscontrole bij de ingang van de fuifzaal. “De technologie bestaat. Dit systeem kan op relatief korte termijn dus ook worden geïmplementeerd worden in De Nekker. Ik ben blij dat de provincie daarin gevolgd is en bereid is om het systeem in De Nekker te testen”, vertelt burgemeester Vandersmissen.

LEES OOK. Zonder online ticket kom je De Nekker niet meer in: “Wij willen amokmakers weren”

De Antwerpse deputatie heeft donderdagmorgen beslist om het systeem in te voeren. Ze gaat het systeem eerst testen in De Nekker en breidt het nadien eventueel uit naar andere provinciale domeinen. “De beleidslijnen zijn uitgezet. Praktisch vraagt de invoering wel nog enige voorbereiding. We zullen onder andere ons reglement aanpassen”, vertelt gedeputeerde Colson.

Daarnaast gaat de provincie Antwerpen ook investeren in extra camerabewaking op het domein. “We hebben vandaag al bewakingscamera’s, maar op een aantal cruciale plaatsen ontbreken er nog. Daarin gaan we investeren”, zegt Mireille Colson. Ze kreeg de toezegging dat de politie extra mensen inzet om toezicht te houden. Woensdag waren er al inspecteurs in burger op pad en ook preventiewerkers zijn proactief aanwezig.

Controle tickets in Brusselse stations

Het provincie- en stadsbestuur pleegden de voorbije dagen intensief overleg. “Ik ben heel tevreden met de efficiënte en oplossingsgerichte samenwerking met de gouverneur en de bestendig afgevaardigde de voorbije uren en dagen”, zegt burgemeester Vandersmissen.

De spoorwegpolitie en Securail werken in de diepte om groepen jongeren al in de Brusselse stations te wijzen op de inschrijvingsplicht die geldt voor De Nekker en de vervoersbewijzen controleren voor opstappen.

LEES OOK. Treinbegeleider weigert 200 jongeren toegang tot trein in Mechelen: “Sfeer voelde heel verhit en gespannen aan”

De Mechelse burgemeester heeft sinds afgelopen weekend al acht personen een plaatsverbod opgelegd. “Indien nodig zullen er nog volgen”, stelt hij. Hij herhaalt zijn oproep aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om de voetbalwet uit te breiden. “Het zou toelaten om geregistreerde amokzoekers uit alle recreatieparken te weren. Dat zou het probleem echt bij de wortel aanpakken”, vertelt Vandersmissen. “Zo’n verruiming van het plaatsverbod is trouwens een idee dat de minister zelf nog heeft voorgesteld in januari 2021.”

Het actieplan dat de provincie en de stad in De Nekker nu uitrollen, is volgens hem in de eerste plaats een sociale maatregel. “Alle Mechelaars moeten kunnen genieten van vrije tijd. Vaak zijn het minder kapitaalkrachtige Mechelaars die kiezen voor een strandvakantie in eigen stad. Mensen kunnen overlast door amokmakers of intimidatie missen als kiespijn. We doen dit in de eerste plaats voor die gezinnen.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio