Wilfried D’Hondt, cultuurschepen Roel Van Elsacker (CD&V), Eddy De Raedt (werkgroep de Bijl) 

Wilfried D’Hondt, cultuurschepen Roel Van Elsacker (CD&V), Eddy De Raedt (werkgroep de Bijl) ©  gemeente zoersel

Niet alleen leesplezier maar nu ook veel kijkplezier in leeszaal bib, dankzij boom vol kronkelende naakte lichamen van kunstenaar Wilfried D’Hondt

Zoersel -

Wie in de leeszaal van de bibliotheek in Zoersel zit, heeft misschien wat meer moeite om de focus te houden. De gemeente kocht namelijk een werk aan van de 80-jarige Zoerselse kunstschilder-graficus-publicist Wilfried D’Hondt, bekend van zijn grote allegorische doeken in de stijl van Bosch en Brueghel vol onwaarschijnlijke taferelen.

Kristin Matthyssen

De gemeente kocht specifiek het werk Boom-Monument aan. In april 2021 konden Zoerselaars al genieten van het werk van Wilfried D’Hondt in de Bijl. Nu kunnen bezoekers van de Zoerselse bib in een van zijn werken gaan ‘verdwalen’ in het leescafé. Het schilderij zit tjokvol grappige verhaallijnen en surreële situatieschetsen.

Wilfried D’Hondt is een Zoerselse schilder, graficus en publicist. Zijn schilderstijl is geworteld in de traditie van de 16de-eeuwse schilderkunst, maar hij behandelt vooral thema’s van nu.

“Ik ben blij dat we op aangeven van de werkgroep van cultuurhuis De Bijl, waarvan Wilfried sinds de start mee het beleid vorm geeft, een écht Zoersels werk hebben kunnen aankopen”, vertelt Roel Van Elsacker (CD&V), schepen van cultuur. “De boom verwijst naar de oude linde die ooit naast cultuurhuis de Bijl stond te pronken. Maar ook het Zoersels dorpsplein diende als inspiratie. Bij mijn bezoek aan het atelier trok dit drieluik snel mijn aandacht. In tegenstelling tot de folkloristische verhalen die Pol Van Esbroeck in de oude linde beeldhouwde, schilderde Wilfried een kluwen van naakte, minnekozende lichamen omgeven door een carnavalesk dorpsfeest. De Zoerselaar kan vanaf nu in het werk gaan ronddwalen.”

Kronkelend lustvlees

Rondom de kolos van kronkelend lustvlees ontstaat een allegaartje van kleine en grote gebeurtenissen. Sommige details vormen een malligheidje op zich. Zoals de burgemeester die, op zijn hotdog, boven het gepeupel uitstijgt.

Christus heeft de zeven sacramenten als noodzakelijke heilsmiddelen ingesteld en aan de Kerk toevertrouwd. In dit schilderwerk vindt u ze allemaal, in de donkere hoeken van het kader tot in de biechtstoel waar een wanhopige, naakte vrouw zich aanbiedt bij een indommelende pastoor.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio