Medewerkers van Welzijnszorg Kempen met Sanne Verheyen (derde van links) gaven samen met lokale organisaties in het OC in Lichtaart het startschot van de dak- en thuislozentelling in de Kempen. © Bart Van den Langenbergh

Kempense welzijnsorganisaties tellen aantal dak- en thuislozen: “Het gaat niet alleen over clochards”

Lichtaart -

Hoeveel daklozen zijn er eigenlijk in de Kempen? Op die vraag probeert Welzijnszorg Kempen, de vereniging die 27 OCMW’s in de regio verenigt, een antwoord te krijgen. Op 28 oktober van dit jaar vindt daarom een grote dak- en thuislozentelling plaats in de Kempen. Donderdag gaven de betrokken organisaties in Lichtaart (Kasterlee) het startschot van de telling.

Bart Van den Langenbergh

Welzijnszorg Kempen maakt zich op voor een grote telling van dak- en thuislozen in het arrondissement Turnhout. Omdat deze operatie heel wat voorbereiding vraagt, vond donderdag in het ontmoetingscentrum van Lichtaart een startgebeuren van de telling plaats.

“Dak- en thuisloze personen zijn niet alleen de clochards die we in grootsteden op straat zien. Ook in de Kempen hebben we een groeiend aantal dak- en thuisloze personen”, zegt Sanne Verheyen van Welzijnszorg Kempen. “Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die langer in opname blijven omdat ze geen huis hebben om naar terug te keren, jongeren die permanent sofa-surfen bij vrienden, een man die in een tuinhuisje woont zonder basisvoorzieningen of een gezin dat maandenlang bivakkeert in de te kleine woning van oma zonder enig perspectief.”

Methodiek

Momenteel zijn er geen cijfers beschikbaar over het aantal dak- en thuisloze personen in België. Om een effectief beleid te voeren, zijn volgens Welzijnszorg Kempen cijfers noodzakelijk. De onderzoeksgroep LUCAS van de KU Leuven heeft een methodiek ontwikkeld die zowel de omvang als enkele kenmerken van de doelgroep in kaart brengt.

“We doen een point-in-time-telling. Dat betekent dat we op vrijdag 28 oktober alle Kempense dak- en thuisloze personen tellen”, legt Sanne Verheyen uit. “Maatschappelijk werkers en begeleiders uit verschillende zorg- en welzijnssectoren nemen als het ware op die dag een foto van alle dak- en thuisloze personen in de Kempen. In de Kempen is de grote uitdaging om de verborgen daklozen in kaart te brengen. Dan gaat het over de alleenstaande moeder met kinderen die noodgedwongen terug gaat inwonen bij haar ouders of een jongeman die her en der bij vrienden op de zetel slaapt omdat hij er niet in slaagt een studio voor zichzelf te vinden.” Omdat heel wat organisaties in contact komen met deze mensen tellen naast de OCMW’s ook de centra voor geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen, jeugdzorg en armoedeverenigingen mee.

Ook in de Kempen zijn er personen die geen dak boven hun hoofd hebben. © RR

Resultaten

Na 28 oktober gaan de onderzoekers aan de slag met de gegevens en maken ze een rapport op met de eerste resultaten. In het voorjaar van 2023 worden de resultaten van de telling gepresenteerd.

“Met dit beter beeld van dak- en thuisloosheid in de Kempen kunnen we gerichter acties en prioriteiten bepalen om duurzaam wonen voor iedereen mogelijk te maken”, benadrukt Sanne Verheyen. Het is de eerste keer dat er zo’n daklozentelling in de Kempen plaatsvindt. Enkele andere regio’s in Vlaanderen hebben al een telling georganiseerd.

www.welzijnszorgkempen.be

MEER OVER Wonen in de Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio