© ATV

Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit): “Nieuwbouw Isvag komt er niet”

Antwerpen, Wilrijk -

Na de raadscommissie van Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit) is het duidelijk dat de bouw van een nieuwe verbrandingsinstallatie op de site van Isvag in Wilrijk volledig van de baan is.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Plannen voor nieuwe Isvag-oven in Wilrijk lijken opgeborgen, discrete gesprekken over vergunning huidige installatie

LEES OOK. Zware tegenslag voor Isvag: vergunning geplande verbrandingsoven vernietigd én bestaande afvalverwerking moet stoppen

Met de vernietiging van de vergunning was de nieuwe afvalverbrandingsoven van Isvag op de Boomsesteenweg al heel onzeker. Nu blijkt dat dit plan daadwerkelijk dood en begraven is. Eerder deze week wou niemand dat officieel bevestigen. Schepen Meeuws liet er in zijn raadscommissie geen twijfel meer over bestaan.

Tom Meeuws.

Tom Meeuws. © Victoriano Moreno

“De nieuwbouw voor Isvag zal er niet komen”, zegt Meeuws. “Dat is niet mijn standpunt, maar dat van het schepencollege.”

Het was toenmalig Isvag-voorzitter Philip Heylen die in 2017 met een plan kwam voor een nieuwe afvalverwerkingsinstallatie. Het moest een landmark worden in het zuiden van Antwerpen. Isvag zou ook niet langer een afvalverwerkingsinstallatie zijn, maar een afvalenergiecentrale die via een warmtenet 40.000 gezinnen zou verwarmen en voor 35.000 gezinnen elektriciteit zou produceren.

Alleen vernietigde de Raad voor Vergunningsbetwistingen in april deze vergunning. Een nieuwe poging om dit plan toch gerealiseerd te krijgen, werd verlaten. In Antwerpen is er geen politieke eensgezindheid, de grootste aandeelhouder in Isvag. Vooruit wil de oven vooral weg uit Wilrijk.

In de raadscommissie kwamen er wel wat vragen vanuit de N-VA-fractie over de bevoorrading van het warmtenet Terbeke, Blue Gate en Nieuw Zuid in het zuiden van Antwerpen. Isvag zou de belangrijkste restwarmteleverancier zijn aan dit net. Volgens Meeuws zijn er alternatieven. Zo toonde Umicore al interesse om warmte te leveren en is er ook de mogelijkheid om warmte te onttrekken uit rioolwater.

“Het zou fout zijn om bij een warmtenet afhankelijk te zijn van slechts één bron”, zegt Meeuws. “Die warmtebron bepaalt dan de prijs. Je moet de concurrentie laten spelen tussen de verschillende leveranciers om zo de voordeligste prijs te krijgen voor de Antwerpenaar.”

Wat dan met de huidige oven op de Boomsesteenweg? Ook die vergunning werd vernietigd, maar Isvag kreeg tijd tot oktober om een nieuwe vergunning aan te vragen. Als die er niet komt, kan het huishoudelijk afval uit de Antwerpse regio daar niet meer worden verwerkt. De discussie is tot wanneer deze nieuwe vergunning moet lopen.

Aangeboden door onze partners