Elf gedetineerden werden voor het maken van de graffitimuur begeleid door Sven Hardies. © RR

Gevangenen toveren saaie muur om tot zestig meter lang graffitiwerk

Turnhout -

Elf gedetineerden van de gevangenis van Turnhout hebben er voor gezorgd dat er wat meer te zien is tijdens hun wandelingen. Het thema van hun graffitimuur is vergroening en natuur. “Het leven heeft ons getekend, nu mogen wij het leven tekenen.”

Wouter Adriaensen

Rode baksteen en prikkeldraad, dat was tot voor kort het uitzicht tijdens de wandeling in de gevangenis van Turnhout. CAW De Kempen, het Turnhoutse Stripgids en De Rode Antraciet, dat sport en cultuur in de Vlaamse en Brusselse gevangenissen aanbiedt, wilden daar samen met de gedetineerden verandering in brengen.

Een gemotiveerde groep van elf deelnemers werd eerst stap voor stap onderricht in de technieken van het graffiti spuiten. Geïnspireerd door foto’s van allerlei landschappen gingen de mannen eerst aan de slag met wasco’s. Zo ontstond een palet van zes taferelen uit verschillende culturen. Begeleider Sven Hardies, striptekenaar en graffitikunstenaar, maakte daar één ontwerp van.

Jail Crew Turnhout

“Dit project gaf de deelnemers de kans om verschillende vaardigheden onder de knie te krijgen”, zeggen Jasmine Kennis van CAW De Kempen en Lotte Gijbels van De Rode Antraciet. “Denk maar aan in groep werken, constructief communiceren, omgaan met frustratie, feedback aanvaarden en uiteraard ook het graffiti spuiten. Het was fantastisch om te zien hoe trots de mannen waren op hun creaties en hoeveel respect ze toonden voor elkaars talent.”

Van Sven Hardies leerden de deelnemers dat verschillende graffitikunstenaars samen een ‘crew’ vormen. Zo ontstond Jail Crew Turnhout, een naam die tijdens de verschillende graffitiworkshops vaak weerklonk. “Teamwork makes the dream work”, vat een van de gedetineerden het samen. “Het was vooral een gevecht om de juiste kleuren te vinden voor het ontwerp.”

Mooie investering

De tekening blijft zelfs zonder onderhoud nog jaren op de muur staan. “Een mooie investering in het mentale welbevinden van huidige en toekomstige gedetineerden”, vinden Jasmine en Lotte. “Sommige leden van de directie en het bewakend personeel stonden hier twijfelachtig tegenover. Hun enthousiasme groeide toen ze het ontwerp stap voor stap vorm zagen krijgen. Nu zijn ze alleen maar trots op wat er in ‘hun’ gevangenis gerealiseerd werd.”

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Jobs in de regio