Beeldhouwer Peter Kempenaers schrijft boek over zijn jeugd: “Mijn kindertijd was desastreus.” 

Beeldhouwer Peter Kempenaers schrijft boek over zijn jeugd: “Mijn kindertijd was desastreus.” © Marc Wouters

Beeldhouwer Peter Kempenaers (80) schrijft boek over ‘verloren’ jeugd: “Alles gaat voorbij, behalve het verleden”

Sint-Mariaburg -

Beeldhouwer Peter Kempenaers wordt 80 jaar en schreef een boek over zijn ‘verloren’ jeugd. “Ik kom uit een Vlaams nationale familie. Mijn vader trok naar het oostfront en liet er ook het leven. Mijn kindertijd was desastreus. Op mijn 16de wou ik met dat verleden breken.”

Marc Wouters
Heel wat families in Vlaanderen zullen zich in het verhaal van Peter Kempenaers herkennen.

Heel wat families in Vlaanderen zullen zich in het verhaal van Peter Kempenaers herkennen. © Marc Wouters

“Lang zweeg ik als het over de familie ging”, vertelt Kempenaers. Tot enkele jaren geleden zag hij geen heil in het oprakelen van het verleden. Naar aanleiding van 75 jaar Wapenstilstand verschenen verschillende boeken over de collaboratie. Net zoals de Canvas-programma‘s hierover, waren die wetenschappelijk onderbouwd en gebaseerd op brieven van en vonnissen over collaborateurs. “De vele vragen die nog in onze kleine familie toerden en het thema dat laatste jaren meermaals in de media kwam, hebben bij mij de schroom weggenomen om openlijk over ons en mijn verleden te praten.”

Een jongetje in een grijze vlakte. Zo tekent de auteur zichzelf.

Een jongetje in een grijze vlakte. Zo tekent de auteur zichzelf. © Marc Wouters

Alles gaat voorbij, behalve het verleden. De titel van het boek is duidelijk: Het leven gaat verder, behalve het verleden, daar zit je aan vast. Kempenaers was 16 jaar toen hij al besefte dat het niet helpt om in een mislukt leven te blijven hangen. Hij koos voor de toekomst. Op 18-jarige leeftijd vatte hij technische studies aan bij het Belgisch leger. Na acht jaar legerdienst werkte hij dertig jaar bij Xerox. Daarna wijdde hij zich zestien jaar intensief aan de beeldhouwkunst, een late roeping, maar toch zat het in zijn DNA. Als kind tekende hij de tekeningen van Anton Piek in de sprookjes van Grimm na. “Op die manier vluchtte ik uit de werkelijkheid.”

Beeldhouwer wordt 80 en schrijft boek op zijn ‘verloren’ jeugd.

Beeldhouwer wordt 80 en schrijft boek op zijn ‘verloren’ jeugd. © Marc Wouters

“Toen ik geboren werd op 25 juni 1942, lag vader Kempenaers al ruim zes maanden in Russische grond. Lange tijd werd ons verteld dat vader de eerste gesneuvelde Vlaming was, om het leven gebracht door de partizanen. Er zijn weinig zaken die ik met zekerheid te weten ben gekomen van Moek, mijn moeder, zoals zij genoemd wilde worden.”

Als kleuter brabbelde Peter Kempenaers Duits en hij mocht kort na de Tweede Wereldoorlog, toen hij met zijn moeder, grootmoeder en broer uit het vernielde Duitsland terugkeerde, niet naar de kleuterklas. De angst voor represailles was groot.

“In het boek wil ik geen oordeel vellen en gaat het zelfs niet over de oorlog, maar wel over de gevolgen van goed gemeende idealistische keuzen” vertelt Peter. Het boek is tevens een ode aan zijn moeder voor haar ongebreidelde inzet en energie. Peter Kempenaers verzamelt al sinds de jaren negentig familiedocumenten. Hij is pas in 2017 beginnen schrijven aan het boek. “Ik ben beeldhouwer en geen schrijver”, zegt Peter. ”Ik heb veel steun gehad aan mijn buurman en auteur Michaël Vandebril. André De Nys, Hugo Visser en Ingrid Filliers lazen mijn teksten kritisch na en Johan de Boose, die de teksten persklaar maakte. Marijke Fossé hielp mij bij Duitse vertalingen.” De allergrootste steun was Peters vrouw Bie. “Zij is mij veel te vroeg ontvallen.”

Alles gaat voorbij, behalve het verleden is een egodocumentaire. Maar veel families zullen zich in het verhaal herkennen. Peter heeft gebroken met zijn verleden en richt zich op de toekomst. “Ik ben een tevreden man. Ik heb via mijn beeldhouwwerk iets kunnen realiseren en dat heeft me, niet onbelangrijk, veel kennissen en vrienden opgeleverd, waar men mij geregeld attent op maakt.” 

peke@primusnet.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio