Duitse regering kondigt tweede fase van noodplan gasbevoorrading af: “Toestand aanzienlijk verslechterd”

De Duitse minister van Economie Robert Habeck heeft donderdag de alarmfase van het nationaal noodplan voor gasbevoorrading afgekondigd. Er is sprake van een “aanzienlijke verslechtering van de gasbevoorradingstoestand”. 

evdgBron: BELGA

De alarmfase is de tweede fase van het noodplan. De eerste fase, de zogenaamde ‘early warning’, werd eind maart geactiveerd. De tweede fase houdt volgens het plan in dat er een storing is in de gasvoorziening of een buitengewoon hoge vraag naar gas, die leidt tot een “aanzienlijke verslechtering van de gasbevoorradingstoestand”.

Moskou heeft de voorbije weken de gastoevoer naar Duitsland duidelijk verminderd en Berlijn houdt er rekening mee dat Rusland de kraan nog verder dicht zal draaien. “We zitten in een gascrisis”, aldus de Duitse minister van Economie Robert Habeck donderdag. Hij spreekt van een “economische aanval” door de Russische president Vladimir Poetin.

Momenteel is de bevoorrading met aardgas “verzekerd”, aldus het ministerie. “Maar de toestand is gespannen”. Leveranciers mogen de verhoogde gasprijzen nog niet doorrekenen.

Noodgevalfase

Na de alarmfase is er nog een noodgevalfase, waarbij de staat moet ingrijpen om ervoor te zorgen dat beschermde klanten, zoals de gezinnen, gas blijven krijgen. In de noodgevalfase kan de overheid overgaan tot rantsoenering. Gezinnen en ziekenhuizen krijgen dan prioriteit.

Duitsland is voor meer dan een derde van zijn aardgas afhankelijk van Rusland. Het land is volop bezig de gasvoorraden aan te vullen, met het oog op de winter. Die gasvoorraden zitten momenteel op 58%, tegen november moet dat volgens de Duitse wet naar 90%stijgen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio