Tijdens de komende solden zijn er in Turnhout meer detailhandelszaken open dan vijf jaar geleden maar minder dan tien jaar geleden. 

Tijdens de komende solden zijn er in Turnhout meer detailhandelszaken open dan vijf jaar geleden maar minder dan tien jaar geleden. © Mia Uydens

Handelsleegstand daalt, maar Turnhout blijft koploper in de Kempen

Turnhout -

De laatste vijf jaar daalden de leegstandscijfers van Turnhoutse handelspanden van 18,1 naar 16,9%. Andere Kempense steden gaan echter vlot onder de 15 of zelfs 10%. “Structureel en langdurig leegstaande handelspanden aanpakken is geen geringe uitdaging”, zegt schepen Stijn Adriaensens.

Wouter Adriaensen

Begin juni publiceerde de provincie Antwerpen de jaarlijkse update van het ‘Rapport Detailhandel’ met detailhandelscijfers per gemeente. Dat geeft informatie over onder meer inwonersaantallen, inkomens, werkgelegenheid en analyseert de evolutie van de detailhandel.

Turnhout lijkt uit de dip van 2017, met toen 18,1% leegstaande handelspanden, te klimmen. Vandaag staan er nog 16,9% winkels leeg. In 2012 was dat wel maar 14,2%. Ook ten opzichte van andere Kempense steden scoort Turnhout niet denderend. Herentals heeft een handelsleegstand van 14%, Geel van 11,6% en Mol 11,2%. De provinciale en Vlaamse gemiddeldes schommelen rond de 10%. Hoogstraten met 9,4% en Balen met 8,9% gaan daar zelfs onder.

Investeerders overtuigen

“We blijven volop inzetten op kernversterkend beleid en ondersteuning van ondernemerschap in het stadshart”, reageert schepen voor Centrummanagement Stijn Adriaensens (N-VA). “De leegstandsproblematiek pakken we proactief aan. Zeker voor handelspanden die structureel en langdurig leegstaan, is dat geen geringe uitdaging. Met bijvoorbeeld premiestelsels en een adviesnetwerk willen we vernieuwender omgaan. Zo bereidt ‘de Profploeg’, een team van experts en innovatieve denkers van VLAIO (het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, red.), momenteel een aanpak voor waarmee we een effectiever pandenbeleid kunnen voeren.”

Schepen Adriaensens heeft al wel een strategie in gedachten om handelspanden opnieuw te ontwikkelen of in te vullen. “Enerzijds door de infrastructurele kwaliteit te verbeteren, anderzijds door investeerders te overtuigen om voor ons retailvastgoed te kiezen. Voor dat tweede organiseren we in september samen met vzw Ondernemend Stadshart Turnhout een Retail Event. Ik ben ervan overtuigd dat we duurzame en positieve resultaten voor Turnhout kunnen neerzetten als we bouwen op een goede samenwerking met de ondernemers in het stadshart en als we acties en beleid met hen blijven afstemmen.”

MEER OVER Handelaars en horeca Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio