© RTV

Treinbegeleider weigert 200 jongeren toegang tot trein in Mechelen: “Ze zeiden haar om niet te komen controleren”

Een treinbegeleider heeft woensdagavond zo’n 200 jongeren op het perron van station Mechelen-Nekkerspoel de toegang tot de trein naar Brussel geweigerd. De vrouw voelde zich bedreigd omdat jongeren aangaven niet bereid te zijn om hun vervoersbewijs te tonen. “‘Kom niet controleren’, zeiden ze haar”, zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. Er komen nu extra controles, ook in Brusselse stations.

Sven Van Haezendonck

Groepen jongeren uit Brussel maken het al enkele dagen bont in Mechelen. Afgelopen zaterdag waren er opstootjes in De Nekker, woensdagavond zorgden ze voor rumoer in station Nekkerspoel. Verschillende getuigen verklaarden dat ze zich geïntimideerd voelden door de grote groep jongeren en hun geroep en getier op de perrons en in de gang van het station. De sfeer was gespannen.

Na een namiddag in het provinciaal sport- en recreatiedomein wilde een groep van ongeveer tweehonderd jongeren woensdag omstreeks 20.30u huiswaarts keren met de trein. Toen de IC-trein richting Brussel vanuit Antwerpen in het station arriveerde, mochten de jongeren niet opstappen. “De treinbegeleidster voelde zich bedreigd en ze heeft de deuren opnieuw gesloten”, zegt Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie Mechelen-Willebroek.

LEES OOK. Na tumultueuze start zomer voert De Nekker digitale identiteitscontrole in: “Geregistreerde amokmakers preventief weren”

Bij de NMBS hopen ze het incident verder uit te klaren. “Reizigers uit de groep gaven duidelijk aan dat ze niet gecontroleerd wilden worden, waardoor de treinbegeleidster zich geïntimideerd voelde. Zij was danig onder de indruk van het incident”, vertelt woordvoerder Bart Crols.

Ook de politie kwam ter plaatse om te voorkomen dat de situatie escaleerde. “In overleg met de NMBS hebben we bekeken wat er mogelijk was. Korte tijd later kwam er nog een trein aan die nog voldoende capaciteit had. Die kon de jongeren meenemen”, legt Van de Sande uit.

Brusselse stations

Of de jongeren over een ticket beschikten, is een vraagteken. De treinbegeleidster in kwestie zou wel van plan zijn om klacht in te dienen. Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+) kondigt aan dat er ook in de stations actie wordt ondernomen.

Al in de Brusselse stations gaan de spoorwegpolitie en Securail jongeren erop wijzen dat er in De Nekker in Mechelen een inschrijvingsplicht geldt. Hij kreeg het engagement dat vervoersbewijzen voor het opstappen worden gecontroleerd.

Opnieuw incident in De Nekker

Na de eerste incidenten afgelopen zaterdag moest de politie woensdag ook opnieuw ingrijpen in De Nekker zelf. “Er waren geen vechtpartijen, maar een drietal personen is over de omheining van het domein geklommen of probeerde dat te doen. Die mensen hebben we van het domein verwijderd”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Zonder de aankoop van een ticket online krijgen bezoekers voortaan geen toegang tot De Nekker meer. Daardoor zijn er jongeren die op andere manieren het domein proberen binnen te geraken. Veiligheidsmensen van De Nekker zelf en de politie houden toezicht om dat te voorkomen.

Het provinciaal domein laat voorlopig ook nog maar maximum drieduizend bezoekers toe. Vandaag is aangekondigd dat er digitale identiteitscontrole wordt ingevoerd en dat de provincie investeert in extra camerabewaking.

De Nekker in Mechelen  

De Nekker in Mechelen  

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio