Straffe beelden op WK: Anita Alvarez (25) raakt bewusteloos in het water na oefening, coach springt in zwembad om haar te redden

Op het WK zwemmen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest vond woensdag een incident plaats tijdens de discipline synchroonzwemmen. De Amerikaanse Anita Alvarez verloor na haar oefening het bewustzijn terwijl ze nog in het water was. Haar coach schoot meteen in actie om de haar van de bodem van het zwembad te redden. “Ik moest wel springen, de redders deden het niet”, klinkt het nu.

Vincent Van Genechten, evdgBron: BELGA

Het incident deed zich voor in het zwemcomplex van Margaret Island tijdens het solo-onderdeel van het synchroonzwemmen. De 25-jarige Alvarez deed haar vrije solo-oefening maar raakte onmiddellijk na haar optreden buiten bewustzijn in het water. Op beelden is te zien hoe ze snel naar de bodem van het zwembad zakt. Haar coach, Andrea Fuentes, schoot meteen in actie en sprong het zwembad in. Met de hulp van nog een tweede omstaander kon ze Alvarez aan de oppervlakte houden en vervolgens in veiligheid brengen.

Haar coach reageerde intussen op het incident. “Ik was heel bang. Ik sprong meteen in het water omdat de redders het niet deden”, zegt ze aan de Spaanse sportkrant MARCA. “Ze begrepen niet waarom ik stond te roepen. Ik zwom zo snel ik kon.” En met succes. Het is dankzij de snelle reactie van Fuentes dat de zwemster snel uit het zwembad gehaald kon worden.

Niet eerste keer

Een halfuur na het voorval maakte een verzorger bekend dat alles goed gaat met Alvarez. Een opluchting voor alle betrokkenen, maar ook voor het publiek dat de adem inhield tijdens het heel gebeuren.

Het flauwvallen van Alvarez zou stressgerelateerd zijn en overkwam haar al eerder. In 2021 bijvoorbeeld, tijdens een kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen. “Anita put zichzelf helemaal uit tijdens haar oefeningen”, reageerde haar moeder destijds op het incident.

Het WK zwemmen duurt nog tot zaterdag. Het is nog afwachten of de Amerikaanse zwemster nog zal deelnemen. “Eerst rusten en afwachten wat de dokter zegt”, klinkt het bij haar entourage.

“Redders reageerden niet, dus handelde ik alsof het een olympische finale was”

“Het was heel hard schrikken”, vertelde haar Spaanse coach Andrea Fuentes, die meteen in het water sprong om haar pupil te redden. “Ik was bang omdat ik zag dat ze niet meer ademde, maar nu gaat het heel goed met haar. Ze had alleen water in haar longen. Toen ze eenmaal weer begon te ademen, was alles in orde.”

“Het voelde als een heel uur. Ik riep dat er iets niet in orde was, ik schreeuwde naar de redders dat ze het water in moesten gaan, maar ze vingen niet op wat ik brulde of ze begrepen het niet. Ze ademde niet meer. Ik handelde dus zo snel als ik kon, alsof het een olympische finale was.”

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  AP

 ©  REUTERS

Vastgoed

Jobs in de regio