Illustrator Karen Maenhout ontwierp een poster en kaartjes om de buurt bij elkaar te brengen. ©  Jeroen Hanselaer

Curieus brengt met ‘100 in 1 day’-acties buurt bij elkaar

Antwerpen -

Onder de noemer ‘100 in 1 day’ rolt de vzw Curieus op 25 juni honderd verbindende buurtacties uit in Vlaanderen en Brussel. In Antwerpen-Noord brengt illustrator Karen Maenhout de Jan Palfijnstraat bij elkaar met postkaarten en affiches.

Een poster voor het raam die zegt hoe jij je voelt vandaag. Kunnen stedelingen zo hun isolement doorbreken? Illustrator Karen Maenhout (46) gelooft van wel. In samenwerking met Curieus vzw ontwierp ze een pakket, bestaande uit één A3 poster met het opschrift ‘Ik voel mij vandaag…’, zes gevoelskaarten en vijf postkaarten. “De eerste twee hang je op aan een raam of op je deur om te communiceren met de voorbijganger op de stoep. Ben je eenzaam, toe aan een verzetje of net blij? Op de poster is ruimte vrijgelaten om te noteren hoe je je die dag voelt. Die boodschap kan voorbijgangers of buren een zetje geven om aan te kloppen. De postkaarten gebruik je om contact te leggen met andere buren die de poster hebben uithangen. Steek een kaartje in de bus, noteer er eventueel je naam en nummer bij en grijp zo de kans om de mensen rond jou een hart onder de riem te steken of te feliciteren.”

Op zaterdag 25 juni deelt Karen Maenhout de pakketten in de Stuivenbergbuurt gratis uit. Tussen 10 en 12u staat haar deur aan de Jan Palfijnstraat 17 open. Ook met haar overige werk als illustrator wil Maenhout mensen verbinden. “Met Smallstories wil ik kleine verhalen vertellen met grote betekenis. Een welgekozen illustratie kan precies uitdrukken hoe je je voelt.” Karen stelde een collectie kaarten en posters samen, maar ze tekent ook in opdracht. “Ben je in de rouw, wil je je spijt betuigen of iemand verrassen? Vertel me je verhaal, en ik teken het neer. Zo’n geschenk met weinig woorden zegt vaak nog het meest.”

Voor ‘100 in 1 day’ stelt Curieus vzw zaterdag in Antwerpen nog enkele verbindende acties voor. In buurthuis Posthof in Berchem mondt een workshop ‘crackers maken met oud brood’ uit in een receptie in het Villegaspark. Op de plantenparty in café Curieus (Kemmelbergstraat 52) leer je hoe je plantenhangers maakt, hoe je planten moet stekken en kan je plantenstekjes ruilen. Tegelijk wordt er de uitdaging aangegaan om honderd kunstwerken op één avond te maken. Armen TeKort houdt tussen 9 en 11u een geanimeerde infosessie nabij de Rooseveltplaats.

 id

www.curieus.be, www.smallstories.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners