Isvag heeft een nieuwe vergunning nodig, want anders moet het de activiteiten in oktober stoppen. © Jan Van der Perre

Aartselaar niet geneigd om nieuwe verlenging voor Isvag te steunen

Aartselaar, Antwerpen, Wilrijk -

De kans dat het gemeentebestuur van Aartselaar groen licht zou geven aan een nieuwe vergunning voor de huidige Isvag-installatie of zelfs een verlenging van de termijn is bijzonder klein. “Wat mij betreft is van een mogelijke uitbreiding in de tijd absoluut geen sprake”, zegt Hans Cop (Groen), lokaal schepen van Leefmilieu en Afvalbeleid.

Sacha Van Wiele,Jef Wijckmans

LEES OOK. Plannen voor nieuwe Isvag-oven in Wilrijk lijken opgeborgen, discrete gesprekken over vergunning huidige installatie

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zoekt met zijn coalitiepartners N-VA en Vooruit, en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) naar een oplossing voor de hervergunning van de Isvag-oven. De intercommunale moet een nieuwe vergunning krijgen om de activiteiten te kunnen verder zetten. De huidige was vernietigd in april. Isvag heeft nog tot oktober.

De vraag is of een Antwerps compromis rond de hervergunning ook op steun kan rekenen van het gemeentebestuur van Aartselaar.

Schepen Cop zegt nog van geen vraag of voorstel gekregen te hebben. “Wat mij betreft is van een mogelijke uitbreiding in de tijd absoluut geen sprake”, zegt de schepen. “Dit dossier gaat al lang genoeg mee en werd al te vaak verlengd. Men weet al lang hoe wij hierover denken en ons hiertegen verzetten. Toch kan ik voorlopig alleen nog maar uit eigen naam spreken.”

Volgens de Aartselaarse MINAraad was er een alternatief voor het verwerken van het huishoudelijk afval. De afvalverwerker AVR uit Rotterdam deed eind april het voorstel aan Isvag en de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM om het afval in haar ovens in het Rotterdamse havengebied te verwerken. Ook de afvalgroep Suez-Veolia deed Isvag een soortgelijk voorstel.

“In plaats van in de coulissen te werken aan een politieke deal om het gezichtsverlies zoveel mogelijk te beperken, zou men beter alle energie steken in een deal met de Rotterdamse vrienden”, zegt de milieuraad. Isvag-voorzitter Kristof Bossuyt bevestigt dit aanbod, maar er is één groot probleem. “Dit is onwettig”, zegt Bossuyt. “De wetgeving stelt dat het Vlaams huishoudelijk afval binnen Vlaanderen moet worden verwerkt en dus niet mag worden uitgevoerd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners